14 Juli

De nationale feestdag van Frankrijk is een van de leukste dagen om in Parijs te zijn. Het feest begint, net als in heel Frankrijk, de avond ervoor.
Het bekendste bat is op de Place de la Bastille waar op een groot podium allerlei bands optreden.
Maar ook heel veel cafés en clubs organiseren speciale activiteiten op deze feestavond.
De leukste bals zijn echter te vinden in de meeste brandweerkazernes (!) van de stad.
Deze openen op 13 en 14 juli de deuren voor het publiek en bieden de bezoekers livemuziek, eettentjes met sandwiches merguez-frites of hamburgers en natuurlijk fris, wijn, bier en vooral
champagne. Tot een uur of drie ‘5 nachts kan er te midden van talloze Parijzenaars, jong en oud, goed gefeest worden. De toegang tot de brandweerkazernes ligt rond de vijf euro.

album_large_1276902

De adressen van de deelnemende kazernes worden gepubliceerd in het uitgaansblaadje Pariscope, verkrijgbaar bij alle kiosken in de stad.
Op de feestdag zelf slapen de meeste Parijzenaars uit of gaan naar de militaire parade kijken op de Champs-Elysées. Wie besluit deze parade op tv in de hotelkamer te bekijken, kan toch rekenen op het nodige vliegtuiglawaai. De overvliegende jets, helikopters en bommenwerpers maken half Parijs wakker.
En zoals het een goed feest betaamt, wordt de feestdag besloten met een groot vuurwerk dat het beste te zien is bij de Champs-de-Mars.