Antiek in Parijs

De veilingen in het Hotel Drouot zijn niet uitsluitend voor mensen die beroepshalve in – en verkopen, al is het voor een leek vaak veel moeilijker om er een koopje vandaan te slepen.

Parijs is overigens vol antiquairs en brocanteurs, verbeterde uitdragers die vaak de meest interessante dingen verkopen. Antiquairs zijn er bij de vleet op het lIe Saint-Louis, in de Marais en in veel van de straatjes tussen de boulevard Saint-Germain en de Seinekade: rue de Beaune, rue Bonaparte, rue Jacob, rue de l’Universite, rue du Bac. Natuurlijk is ook het Hotel Drouot omringd door antiquairs. Her warenhuis Au Bon Marche heeft eveneens een aardige antiekafdeling. De vlooienmarkten aan de rand van Parijs zijn er natuurlijk goed voor, evenals het Village Saint-Paul of het wat minder in de loop liggende Village Suisse (tussen avenue de Suffren en avenue de la Motte-Piquet, 15e), een overblijfsel van de wereldtentoonstelling van 1900.

Het (prijzige!) Mekka voor antiek is het Louvre des Antiquaires, tegenover het Louvre (2, Place du Palais-Royal, geopend 11.00 tot 19.00 uur, van dinsdag t/m zaterdag). U kunt er urenlang snuffelen en praten met mensen die kennis van zaken hebben. Vaak worden er ook interessante, tijdelijke tentoonstellingen gehouden. Brocanteurs vindt u veel in het negende arrondissement (rue Victor-Masse, rue Condorcet, rue de Maubeuge, rue Notre-Dame-de-Lorette). Meestal zijn al dit soort zaken alleen ’s middags geopend.

antiek

Bedenk wel dat de uitvoer van kunst en antiek uit Frankrijk aan strenge regels gebonden is en een langdurige en kostbare geschiedenis kan zijn. Dit geldt natuurlijk alleen voor echt waardevolle voorwerpen. Maar dan kan de Franse douane zich ook behoorlijk lastig opstellen – zelfs wanneer het gaat om werken van nog levende kunstenaars, waarvoor de regels in principe soepeler zijn.