Arc de Triomphe du Carrousel

Ter herinnering aan zijn militaire successen bij Austerlitz gaf Napoleon de opdracht voor de bouw van twee triomfbogen. de Arc de Triomphe de I’Etoile en de Arc de Triomphe du Carrousel. Charles Percier (1764- 1838) en Pierre-Francois Leonard Fontaine (1762-1853) lieten zich bij hun ontwerp voor de Arc du Triomphe du Carrousel inspireren door twee beroemde voorbeelden uit de klassieke oudheid: de Severus boog (203 n.C.) en de triomfboog van keizer Constantijn (312 n.C.). die ze dankzij een beurs in Rome met eigen ogen hadden kunnen aanschouwen.

Het haast sierlijk ogende gebouw met zijn drie poorten, dat in 1808 werd ingewijd, staat tegenwoordig naast de resten van het Tuileriepaleis, eenzaam op het grote plein. De poort is indrukwekkend door zijn kleuropbouw, die bereikt werd door verschillende materialen te gebruiken, Het plastische programma bestaat uit reliëfs met illustraties van historische oorlogstaferelen. Napoleon staat natuurlijk in het middelpunt: in het midden van de middelste boog wordt hij door de Niké gekroond.

1arc_car3

De attiek is omsloten door acht soldaten van verschillende legereenheden. Bij de grote feestelijke inwijding werd de triomfboog gekroond met de vier antieke rossen van de San Marco, die Napoleon als oorlogsbuit uit Venetië had laten meenemen. Na teruggave van de beelden in 1815 creëerde de beeldhouwer Prancois-Joseph Baron Bosio (1769-1845) als vervanging de quadriga met de vredesgodin erin.
De Arc de Triomphe du Carrousel staat vlakbij het Louvre. Veel mensen nemen een foto van de Arc de Triomphe du Carroussel daarbij staand achter de piramide van het Louvre. Zodoende krijgen ze twee unieke Parijse landpunten in beeld.

Adres:
Cour Napoléon
Place du Carrousel
75001, Parijs

Openbaar Vervoer:
Metro: Louvre-Rivoli 1
Bus: 67, 74, 85