Arc de Triomphe

De Arc de Triomphe of de Triomfboog is een bekend bouwwerk in Parijs, in het 8e arrondissement.

180px-ArcDeTriomphe

Arc de Triomphe

Het bouwwerk is gebouwd op het Place Charles de Gaulle (vroeger Place de l’Étoile), een van de drukste verkeerspleinen van Parijs, aan het westelijke eind van de Champs-Élysées, waar twaalf lanen samenkomen. Deze triomfboog is 54 meter hoog, de op een na grootste in de wereld, alleen in Korea staat een grotere. Hij is zelfs zo groot dat er een waaghals met een vliegtuig door is gevlogen. De bouw begon in 1806, ter ere van een van Napoleons overwinning bij Austerlitz. Pas rond 1834, onder koning Louis-Philippe, werd de bouw voltooid.

Geschiedenis

  • In 1806 gaf Napoleon de opdracht de Arc de Triomphe te bouwen. Het ontwerp van Jean-François Chalgrin (1739-1811) werd aanvaard. Chalgrin had daarvoor al gewerkt aan het Collège de France, aan het Palais en de Jardin du Luxembourg en aan de Saint-Sulpice.
  • In 1810 werd keizerin Marie-Louise verondersteld haar intrede te doen vanaf de Champs-Élysées. De muren van de Arc de Triomphe waren echter nog maar net iets hoger dan de grond, aangezien het twee jaar had geduurd om de grondvesten van dit monumentale bouwwerk te leggen. Chalgrin moest echter het bouwwerk tonen zoals het er afgewerkt zou uitzien en liet een trompe-l’oeil maken van timmerwerk en beschilderd doek.
  • In 1811 werd de bouw van de Arc, die nog geen 10 meter hoog was, stilgelegd omwille van de dood van de architect en de militaire tegenslagen van Napoleon.
  • In de periode 1832-1836 werden de werken, die stil hadden gelegen onder de restauratie, beëindigd door Louis-Philippe.
  • In 1840 werd de as van Napoleon tijdens een imposante ceremonie onder de Arc doorgereden.
  • In 1854 legde baron Haussmann het plein opnieuw aan en creëerde hij zeven nieuwe avenues. De voorgevels van de gebouwen die rond de Arc stonden werden door architect Jacques Hittorff ontworpen, en gaven een homogene aanblik.
  • In 1885 bracht het lichaam van Victor Hugo de nacht onder de Arc de Triomphe door.
  • In 1920 werd het lichaam van een onbekende soldaat, omgekomen tijdens de Eerste Wereldoorlog, onder de Arc begraven.
  • In 1923 werd de herdenkingsvlam voor het eerst aangestoken.

Beeldhouwwerken

Op het monument zijn naakte Franse mensen te zien die bebaarde barbaren verslaan. De Arc de Triomphe is ontworpen door Jean-François Chalgrin naar het voorbeeld van de oude Romeinse triomfbogen. De beelden op de boog zijn door bekende beeldhouwers gemaakt: Jean-Pierre Cortot, François Rude, Antoine Étex, Pradier en Lemaire. Op de Arc staan een viertal beelden en taferelen uit de Franse geschiedenis, het vertrek der vrijwilligers van 1792 (beter bekend als de Marseillaise) door Rude, Vrede en Weerstand, beide door Etex, en nog een beeld door Cortot, de Triomf van 1810. In de binnenkant van de boog zijn namen gegraveerd van 558 belangrijke generaals. Boven de boog, zitten nog dertig schilden met daarop Napoleons belangrijkste overwinningen. Daaronder zitten weer een aantal beeldhouwwerken. Onder de Arc bevindt zich de tombe voor de onbekende soldaat, die gebouwd is na de Eerste Wereldoorlog, naar het voorbeeld van de Engelse tombe in de Westminster Abbey. Tevens zit daarnaast een eeuwig brandend vuur, om alle onbekende gevallenen te herdenken van de twee wereldoorlogen. Het is het eerste steeds doorbrandende vuur sinds de vlam uit de tempel van de Vestaalse maagden is gedoofd in 381 na Christus.

500px-Arc_de_Triomphe_from_underside

Onderzijde van de Arc, met de namen van enkele van de 558 Generaals zichtbaar.

Adres:
Place du Général de Gaulle
75008, Parijs
Tel:+33 (01) 5537 7377
Fax: +33 (01) 4495 0213

Openingstijden:
Geopend in de maanden april tot september van 10.00-23.00. In de maanden oktober tot maart van 10.00-22.30.
Gesloten tijdens de vakanties.

Entreeprijzen:
Standaardtarief: 7,00
Reductietarief: 4,50

Openbaar Vervoer:
Metro: Place Charles de Gaulle-Etoile 1
Bus: 22, 30, 31, 52, 73, 92

home-video