Baron Haussmann

Wie is toch die man wiens naam steeds opduikt? Baron George Eugene Haussmann (1809-1891), in 1853 door Napoleon III aangesteld als Prefet de la Seine en in belangrijke mate verantwoordelijk voor de huidige aanblik van Parijs. Om meteen even twee mogelijke misverstanden uit de weg te ruimen: de Grands Boulevards zijn niet het werk van Haussmann en hij was geen architect, maar bestuurder.
Het ‘Parijs-van-voor-Haussmann’ zag er heel anders uit.
De stad rustte nog sterk op de fundamenten die het sinds de Middeleeuwen had gelegd. De straten waren klein en nauw, hygiëne, water en sanitair waren serieuze problemen en het vervoer zat overal vast.
En, niet te vergeten: de stad was makkelijk te barricaderen in tijden van protest.

small streets1

Het oude Parijs had heden ten dagen niet meer gekund denk ik.

Marville_Tanneries_Bievre

 

Tot Haussmann dus. Haussmann en zijn team van architecten (onder wie Hittorff en Baltard) gingen voortvarend te werk met de sloop hamer. De meeste woningen op lle de la Cite werden gesloopt en ook in andere wijken werd flink tekeer gegaan. Meer dan 25.000 woningen werden neergehaald, er kwamen er zo’n 100.000 voor in de plaats. Deze huizen in ‘Haussmannsiaanse’ stijl kenmerken zich door façades van dezelfde hoogte, het gebruik van hardsteen en de spaarzame decoraties.
Haussmann liet verschillende spoorwegstations en monumenten verbinden door grote, brede straten
zoals de boulevards Saint-Michel en Saint-Germain en de Avenue de l’Opera. Tevens was hij verantwoordelijk voor de totstandkoming van ziekenhuizen, gevangenissen, kerken, raadhuizen, drie parken (Buttes-Chaumont, Montsouris en Monceau) en de vernieuwing van het Bois de Boulogne. Parijs zou nooit meer hetzelfde zijn. Veel mensen zien Haussmann zelfs vandaag nog als de grote sloper van Parijs maar wie de foto’s van het Parijs voor Haussmann heeft gezien, begrijpt wel dat het nodig was.

hausm