Basilique de Sacre Coeur

De Basilique du Sacré Coeur (Nederlands: Heilig Hartbasiliek) is een basiliek in Parijs. Hij ligt op de heuvel Montmartre in Parijs in het 18e arrondissement in Parijs en is gewijd aan de Heilig-Hart-verering.

De kerk valt vooral op door zijn felwitte uiterlijk, en is ook vanaf de Eiffeltoren zichtbaar. Om bij de kerk te komen, kan men 237 treden klimmen of de Funiculaire de Montmartre (kabelbaan) nemen. Boven aangekomen heeft men uitzicht over een groot deel van Parijs.

Bouw

De aanleiding voor de bouw van de Sacre Coeur waren de 58.000 doden die vielen in de Frans-Duitse Oorlog van 1870-1871. Ter herdenking van deze slachtoffers besloten de Franse katholieken een grote basiliek op de Montmartre laten plaatsen. Aanvankelijk zou voor de bouwkosten een nationale inzameling worden gehouden, maar later besloot het Franse parlement dat het project een staatsaangelegenheid zou worden dat door de staat zou worden betaald. De eerste steen werd in 1875 gelegd, en de bouw duurde tot 1914. De totale bouwkosten bedroegen 40 miljoen frank. Pas na de Eerste Wereldoorlog werd de kerk ingewijd.

De architect van de oorspronkelijke plannen was Paul Abadie. Toen Abadie in 1884 stierf, was de immense fundering al gereed. Het werk werd voortgezet door de architect Lucien Magne die de vierentachtig meter hoge klokkentoren toevoegde.
De bouw van de Sacré Coeur verliep niet gemakkelijk. Het leggen van de fundering was al een ingewikkeld project. Om de ondergrond te verstevigen werden drieëntachtig putten van vijfenveertig meter diep gegraven. Ze werden vervolgens volgestort met stenen en met ondergrondse bogen aan elkaar verbonden. Ook het plaatsen van de luidklok was geen gemakkelijke opgave. De klok weegt 19 ton en is de grootste en zwaarste luidklok ter wereld. Er waren achtentwintig paarden nodig om de kar met de klok tegen de Montmartreheuvel op te trekken en het kostte de nodige moeite om de klok in de klokkentoren te plaatsen.

De architecten Abadie en Magne hebben verschillende bouwstijlen gebruikt, waaronder de Romaanse en de Byzantijnse bouwstijl. Als bouwmateriaal is travertijn gebruikt. Omdat dit voortdurend calcium uitstoot heeft de luchtvervuiling van Parijs weinig vat op het witte uiterlijk van de kerk.
Van binnen is de kerk rijk versierd met schilderijen en beeldhouwwerken. Men kan ook afdalen naar de crypte. In de kerk bevindt zich een van ’s werelds grootste afbeeldingen van Jezus in mozaïek.

 

Sacre Coeur
Adres:
Parvis du Sacré Coeur 75018, Parijs
Tel: +33 (01) 5341 8900

Openingstijden:
De basilique is geopend van 06.00 – 22.30, de dome en de crypte van 09.00 – 17.00.

Entreeprijzen:
De toegang tot de basilique is gratis.
Voor de crypte en de dome: €5,00

Openbaar Vervoer:
Metro: Anvers 2, Lamarck-Caulaincourt, Abbesses 12, Château-Rouge 4
Bus: 30, 54, 80, 85, Montmartrebus

home-video