Bibliotheque Ste. Genevieve

Slechts de naam van de bibliotheek en enkele kostbare handschriften die er nog worden bewaard. herinneren aan het belangrijke middeleeuwse klooster dat zich oorspronkelijk in directe nabijheid bevond. In de bijbehorende kerk werden de botten van Genoveva getoond. de patroonheilige van Parijs, in een rijkversierde relikwieschrijn, die in tijden van nood – zoals natuurrampen, oorlogen en epidemieën in een feestelijke processie door de stad werd gedragen.

De revolutie vernielde het relikwie. en de resten ervan bevinden zich tegenwoordig in de koorkapel van de St. Etienne de Mont. De standplaats van de Bibliotheque Ste. Genevieve heeft echter vooral een wetenschappelijk -historische achtergrond: hier stond tot de revolutie een van de strengste en beroemdste Parijse colleges, het College de Montaigu, dat grote denkers als de humanist Erasmus, hervormer Calvijn en Igantius van Loyola, de stichter van de jezuïetenorde. tot zijn leerlingen telde.

biblio

De nieuwbouw van de bibliotheek tussen 1844 en 1850 was het werk van Henri Labrouste, die vervolgens de opdracht kreeg voor de bouw van de leeszaal van de Bibliotheque Nationale. Aan de buitenkant lijkt de façade sober, maar de leeszaal op de bovenste verdieping is spectaculair gedecoreerd en vormt een hoogtepunt in het architecturale gebruik van gietijzer. Labrouste ontwierp een hoge zaal met twee schepen, die plaats biedt aan 650 personen en door de indrukwekkende open metaalconstructie wordt gedomineerd.

In deze zaal, die historisch zo belangrijk is, kunnen onder andere manuscripten van Baudelaire, Verlaine of Rimbaud worden bestudeerd.

Adres:
10 Place du Panthéon
75005, Parijs

Openingstijden:
geopend 10:00-22:00
zondag Gesloten

Openbaar Vervoer:
Metro: Cluny – La Sorbonne (10)
RER: (B) Luxembourg
Bus: 21, 27, 38, 82, 84, 85, 89