Bois de Boulogne

Het huidige Bois de Boulogne is maar een klein onderdeel van het vroegere bos van Rouvray wat Lutece omsingelde. Deze naam werd tot de 14de eeuw gebruikt. Onder Philippe IV kreeg het de naam Bois de Boulogne, genoemd naar de bouw van de Notre-Dame-de-Boulogne-le-Petit. De landerijen, gegeven door Childéric II aan de omnipotent (oppermachtige)Abdij van Saint-Denis, werden voor een lange tijd de plaats voor vele kloosters.

Philippe-Auguste kocht het grootste deel van het bos van de monniken en voegde het toe aan de kroon met de bedoeling om er een koninklijk jachtterrein van te maken. In 1256 richtte Isabelle de France, zus van Saint-Louis, de Longchamp Abdij op.

Tijdens de honderdjarige oorlog werd het bos zeer onveilig. Het werd een toevluchtsoord voor dieven totdat het werd geplunderd door de Parijzenaars. Onder Louis XI werd het domein weer bebost en werden er twee wegen geopend. Nadat François I het Château de Madrid had gebouwd, een meesterwerk van de Renaissance kunst, werd de Bois de Boulogne een plek waar feesten werden gehouden. Op dit moment wordt het bos weer bevolkt door grote aantallen wild en wordt herbebost.

Bois de Boulogne
Op aangeven van Henri IV, werden er 15.000 zwarte bessen struiken geplant en werd er een gebouw gebouwd waar zijderupsen werden gekweekt. Zijn vrouw, Marguerite de Valois, vond er maar niks aan. De huidige Allée Reine Marguerite brengt haar pelgrimage naar het graf van Saint Isabelle weer naar boven.

Louis XIV gaf opdracht om de Koninklijke bossen goed te onderhouden en om nieuwe bomen te planten. Hij was van plan om de Koninklijke domeinen te exploiteren, inclusief de Bois de Boulogne, om er schepen van te bouwen voor de koninklijke marine, want die was op haar hoogtepunt qua expansie.

De gronden die toe behoorden aan de “Longchamp Abbey” werden door de kroon ingenomen. Wijde rechte paden, samenkomend in een stervorm, werden gemaakt. Ondanks de sluiting van het Longchamp klooster voor het publiek dat vele Parijzenaars had aangetrokken, werd Bois de Boulogne een prettige en hoogst moderne plaats om te wandelen.

Aan het begin van de 18de eeuw werd het gebouw het toneel van de verkwistende vermakelijke theatervoorstellingen en de aanwezigheid van de Cour à la Muette accentueerde het frivole en de extreme weelderigheid die typisch waren voor die eeuw. Vanaf deze plaats werden voor het eerst hete luchtballonnen gelanceerd.

Toen de revolutie begon, werden de gebouwen veranderd, verkocht of zelfs verwoest. De Bois de Boulogne werd een schuilplaats voor misdadigers en zwervers. In 1815 bivakkeerden de troepen van de coalitie hier welke de restauraties die door Napoleon waren gedaan, vernielden.

In 1848 werd de Bois de Boulogne eigendom van de Staat en in 1852 werd het verkocht aan de stad Parijs die het vervolgens compleet veranderde. De extreem populaire nieuwe Bois de Boulogne, een product van Haussmann, werd volledig geïntegreerd in de hoofdstad. De schitterend wijde Avenue de l’Impératrice opende symbolisch het park voor de inwoners van Parijs.

Tussen 1852 en 1855 werd het park getransformeerd in een park met grasvelden en kronkelende paden. De mooie rechte wandelpaden, afgezien van de Allée Reine Marguerite en de Avenue Longchamp, werden weggehaald. Er werden verschillende meren aangelegd die werden verbonden door een waterval. De aarde die werd weggehaald, werd gebruikt om de Butte Montmartre te bouwen. Tussen 1855 en 1858, werd de Longchamp racebaan gebouwd op het gelijknamige plein.

Drie rivieren stromen uit de Lac Inférieur en die zijn de bron van de Neuilly en de Saint-James vijvers en de Longchamp waterval. De bezoeker wordt vermaakt door de aanwezigheid van speelveldjes, chalets, paviljoenen en een amusement park voor de kinderen. Er zijn 4000 bomen en planten geplant tussen ontelbare bloemen. Het was toen, dat de Bois de Boulogne zijn huidige vorm aannam.
De Bois de Boulogne wordt ook wel de longen van de hoofdstad genoemd. Het heeft een zeer dichte vegetatie die voornamelijk wordt gedomineerd door eiken, maar ook kersenbomen en de johannesbroodbomen staan er. Ook vindt men er beuken, cederbomen en kastanjebomen. Rustieke lanen en groepen bos zijn verstrengeld in net van 35 km voetpad, 8 km fiets pad en 29 km rij parcours.

De Bois de Boulogne is ideaal om te wandelen, maar biedt de bezoeker ook nog andere sportieve en normale voorzieningen zoals een zwembad, parcours, paardrijdclubs, stadiums, cafés en restaurants, race circuits, boot verhuur, fietsverhuur, speelvelden en picknick velden.

Men kan ook naar het glazen huis gaan of een bezoek brengen aan het openluchttheater. Of men brengt een bezoek aan het Musée des Arts et Traditions Populaires. Het park wordt constant verbeterd en zorgvuldig onderhouden om er zeker van te zijn dat deze ecologische en historische erfenis wordt bewaard.

Adres:
Portes Maillot, Porte Dauphine, d’Auteuil
75016, Parijs

Openbaar Vervoer:
Metro: Porte Dauphine, d’Auteuil