Bois de Vincennes

Oorspronkelijk genoemd Vilcena, nu de Bois de Vincennes. Het zijn de overblijfselen van het oude bosrijke gebied rondom Lutece. Als voormalig onderdeel van het bisdom van Parijs werd het eigendom van de kroon in de 11de eeuw.

De grenzen van het gebied zijn tot op de dag van vandaag hetzelfde gebleven. In de 12de eeuw hebben vele kloosters, vooral degene die behoorden tot de “bonhommes” orde van monniken, in het gebied gelegen.

In 1183 werd een einde gemaakt aan de bezetting van het gebied door de kloosters. Philippe-Auguste bracht grote stenen muren aan rondom het gebied. Philippe VI begon met de bouw van een sterk kasteel met een kerker welke werd voltooid door Charles V in 1370. De insluiting van het gebied en de kapel werden voltooid onder Francois I.

Bois de Vincennes

De meeste koningen van Frankrijk speelden een rol in de bouw van koninklijke panden in Vincennes. Tijdens de honderdjarige oorlog werd het bos beschouwd als een openbare kapplaats voor de Parijzenaars. Er is toen veel bos verloren gegaan.

Louis XI en Henri II gaven opdracht tot de aanleg van nieuwe vegetatie. Met de komst van de Zonnekoning verhuisde het hof naar Versailles, Vincennes verlatend. Louis XIV vergrootte het park en bouwde er paviljoenen voor de koning en de koningin.

In de 18de eeuw werd Vincennes verbouwd. De geliefde Louis XV opende het park voor het publiek. Straten en rotondes werden gemaakt om het verkeer soepel te laten verlopen. Toen het Grand Parc en het Parc de Beauté werden samengevoegd, werd een obelisk in het midden geplaatst waar de negen wegen samenkomen in de vorm van een ster. De toevoeging van het Gravelle terras in 1738 bracht een eind aan deze voorspoedige periode.

Tijdens de Revolutie werd het park nationaal bezit verklaard en leeg geplunderd. In 1794 werd een militair oefenterrein in gebruik genomen, waardoor de schoonheid van het park sterk achteruitging. Onder de eerste keizer werd het kasteel omgetoverd tot een wapenopslagplaats.

Het werd een annex van een nieuw fort dat werd gebouwd in het oosten van Parijs. Een groot gedeelte van het park werd gebruikt als terrein voor het houden van parades. Na het ontwerpen van het Bois de Boulogne dacht Napoleon III aan een zelfde schema voor de Bois de Vincennes.

Tussen 1857 en 1860 werd een park gecreëerd met vaste paden verbonden met kronkelende paden met bloemenbedden. De lay-out van het hele park met zijn clusters van lange bomen en wijde paden werd aangehouden. Een serie meren, overkoepeld door bruggen en geflankeerd door chalets, werd toegevoegd om kleur te geven aan het Lac des Minimes en haar drie eilanden.

In 1860 werd het management van het bos getransfereerd naar de stad Parijs met de toevoeging van in het bijzonder Lac Daumensil en haar twee eilanden en vervolgens de butte van Gravelle. In 1870 begon mede door de oorlog een zwarte periode voor het park. Na het tweede keizerrijk werden nieuwe militaire installaties geplaatst op de Cartoucherie en de Carnot cavalerie stallen werden vooraan bij de esplanade geplaatst.

Het Musée des Arts Africans et Océaniens is het enige overblijfsel van de koloniale tentoonstelling die werd gehouden in 1931. Deze tentoonstelling trok 34 miljoen bezoekers. Nadat het land was bevrijd in 1945 door het leger, werd het opnieuw ingericht (Parc Floral de Paris) of beplant met typische Franse bloemen en planten.

Bois de Vincennes_3_tour

Om het park weer in oude staat te herstellen moest 140 hectare opnieuw worden bebost door middel van 145.000 bomen. In 1980 werd 30 kilometer weg gesloten voor het verkeer. De Allée Royale werd herbouwd langs de weg van koninklijke jachten van Louis XV. Er zijn vele mogelijkheden om te genieten van de voetpaden, fietspaden, rijroutes en vele zwerfroutes door het bos.

Het park kent ook vele plekken om te relaxen, plezier te maken en voor culturele en sportieve evenementen. Verder plezier bevat onder andere de tropische tuin, het Musée des Arts Africans et Océaniens, de dierentuin en het Cartoucherie theater.

Als het grootste park van de hoofdstad, markeert het Bois de Vincennes de groei van Parijs en van de Ile-de-France regio in de oostelijke richting.

Adres:
Portes de Vincennes, Dorée
75012, Parijs

Openbaar Vervoer:
Bus: 86, 87, PC2
Metro: Porte Dorée (8), Chateau de Vincennes (1)
RER: Chatelet (A, B, D)

2 sterren:
Wel mooie delen in het park, echter niet zo eenvoudig te vinden.
Weinig bezienswaardigheden in de buurt.

Dicht bij:
Musée national des Arts d`Afrique et d`Oceanie
Château de Vincennes
Parc Zoologique de Paris