Boulevard Montparnasse

De grote en altijd drukke Boulevard Montparnasse markeert de noordelijke grens van het gelijknamige quartier, dat door Haussmann in de 19e eeuw werd ontsloten en aan het begin van de 20e eeuw Montmartre afloste als kunstenaarswijk.
Vooral in het interbellum beleefde Montparnasse haar glorietijd en groeide uit tot een smeltkroes van kunstenaars uit alle hoeken van de wereld van Amerikanen als Alexander Calder en Man Ray, de Spaanse surrealisten rand Salvador Dali, Joan Mira en Luis Buñuel. Italianen als Amedeo Modigliani, Duitsers als Max Ernst en Max Beckmann tot talloze Russische kunstenaars zoals Ossip Zadkine en Sergei Eisenstein.

Boulevard_du_Montparnasse,_Paris_2013
Op Carrefour Vavin bevinden zich nog altijd de ontmoetingsplaatsen van de avant-garde van destijds. de cafés en brasseriën La coupole, Le select, La ratonde en Le dome, waar bruisende feesten en partijen werden gehouden. Op de kruising met Boulevard Raspail valt pas na enige tijd het monument op voor Honore de Balzac (1799- 1850), dat Auguste Rodin in een langdurig werkproces tussen 1891 en 1897 in opdracht van de Franse schrijversbond vervaardigde.

Toen het voltooide ontwerp van de monolitisch ogende figuur in de Salon van de Societe Nationale werd onthuld, brak er grote verontwaardiging uit. De volledig in een jas gehulde figuur, met zijn vlezige, getekende kop, had voor velen niets te maken met hun voorstelling van hoe een schrijversstandbeeld eruit moest zien. Pas in 1930 werd het eerste bronzen afgietsel gemaakt. en negenjaar later kreeg dit beeld dan eindelijk een plekje in de openbare ruimte van Parijs.