Canal Saint-Martin

Een van de mooiste wandelingen, in ieder geval een van de meest romantische, is langs het Canal Saint-Martin. Vanaf Place de la Republique is het een klein stukje lopen over Rue du Faubourg-du-Temple naar het begin van het kanaal, dat op bevel van Napoleon werd aangelegd tussen 1806 en 1825.
Van origine kende het kanaal veel vrachtverkeer, de pakhuizen aan de waterkant herinneren nog aan deze periode. En net zoals dat met de Amsterdamse grachten is gegaan, betekende de komst van vooral het gemotoriseerde vrachtverkeer een einde aan het economisch nut van de waterweg.
Plannen om het kanaal te vervangen door een snelweg zijn echter afgeblazen.

Vandaag de dag is het een pittoresk stukje Parijs waar nog voornamelijk rondvaartboten varen. Uitsluitend als de waterstand in de Seine te hoog is voor de binnenvaart, wordt het kanaal wel eens ingeschakeld als alternatieve toegangsweg voor sommige kleinere vrachtboten.
Hoewel het kanaal helemaal tot het Bassin de la Villette loopt, is in het bijzonder het eerste stuk, tussen Rue du Faubourg-du-Temple tot aan Square des Recollets, het charmantst. Het prachtige kanaal kent in totaal negen sluizen, waarvan enkele dubbelsluizen.
De mooiste zijn in het begin, zoals de Ecluse du Temple. De sluisnaam is opgedragen aan de oude kloostergemeenschap van de tempeliersgilde. Een stukje verder liggen twee draaibruggen uit 1885.

053

De dubbelsluis Ecluse des Recollets staat een stukje verder nabij het Hotel du Nord, naar de gelijknamige beroemde film uit de jaren dertig.
Maar de kleine waterweg is vooral bijzonder dankzij de romantische sfeer. Niet alleen de sluizen maar ook het aanliggende groen en vooral de prachtige ijzeren loopbruggen maken van dit stukje Parijs een uitstekende wandelroute. Leuke cafeetjes en unieke winkeltjes aan de kades geven voldoende aanleiding om de benen even te laten rust en.
Er is echt rook en andere manier om het kanaal te zien: met de rondvaartboot. Dit heeft zowel voordelen als nadelen. Om positief te beginnen: de boot legt het hele Canal Saint-Martin af.

En dat betekent een ander startpunt dan dat van de wandelaar. Onder meer door Haussmann is namelijk in de jaren na aanleg van het kanaal een ondergronds gewelf aangelegd dat voert tot aan Le port d’Arsenal, de opmerkelijke kleine jachthaven aan de Boulevard de la Bastille, op een steenworp afstand van de moderne opera. Wie met de boot vertrekt, zal 2 km lang door het donker van La Voute du Temple de la Bastille varen, direct onder de Boulevard Richard Lenoir. De 37 lichtkoepels, die ook op de Boulevard Lenoir te zien zijn, zorgen voor de spaarzame verlichting in het ondergrondse gewelf dat in 1906 werd voltooid.

Wie besluit het boottochtje te doen vanaf de Bastille tot aan La Vilette (of andersom) dient echter ook met het nadeel rekening te houden. De aanwezigheid van de negen sluizen is niet alleen pittoresk: een aanzienlijk deel van het tweeënhalf uur durende boottochtje wordt al wachtend voor de sluizen doorgebracht.

Adres:
Canal Saint Martin 75010 Paris

Metro: République 3, 5, 8, 9, 11
Bus: 46, 75