Catacomben

O heerlijke macabere Catacomben. Geen bezoek aan welk beroemd museum in Parijs dan ook, zal u zo de rillingen geven als een uitje naar de Catacomben. Maar let wel, deze ondergrondse begraafplaats van zes miljoen onbekende Parijzenaars is niet geschikt voor wie moeite heeft met horrorfilms of een tikje claustrofobisch is. En voor jonge kinderen is een bezoek misschien ook geen goed idee. Zijn de kinderen wat ouder dan is het misschien wel weer een eersteklas uitje voor ze. Laat ze dan voor maximaal effect een zaklantaarn meenemen!

De aanleiding voor de bouw van de Catacomben is bijna net zo macaber als de Catacomben zelf. Het Cimetière des Innocents, in het hart van de stad nabij de Hallen, zorgde in de 18de eeuw voor grote overlast. De gemeenschappelijke begraafplaats, waar de lijken in een kuil werden gegooid, was overvol en niet bepaald reukvrij. In mei 1780 werd het nog erger toen een graf zelfs ‘uit elkaar spatte’ en de oude karkassen over de nabijgelegen huizen uitspuwde. Al in december van dat jaar werd besloten geen mensen meer te begraven en vijf jaar later werd het Cimetière des Innocents definitief gesloten. Om voor eens en altijd een einde te maken aan de overlast werd besloten de begraafplaats te legen en de botten en beenderen elders onder te brengen.

De uitgravingen in Tombe-Issoire werden het meest geschikt geacht. Dit gebied lag toen nog buiten Parijs en was groot genoeg. De overplaatsing van de lijken van het Cimetière des Innocents naar de Catacomben begon op 7 april 1786 en duurde tot januari 1788. Het moet een naargeestig gezicht zijn geweest: de karren volgeladen met de al dan niet rottende overblijfselen van mensen die in sommige gevallen al 1500 jaar hadden liggen rusten. Om overlast tot een minimum te beperken werden de karren dan ook overdekt met zwart zeil en werd er alleen ’s nachts gewerkt.

Catacombes-1

De verplaatsingen gingen nog bijna een hele eeuw door en stopten in 1870. In totaal liggen in de catacomben de botten van zo’n zes miljoen Parijzenaars, afkomstig van zeventien verschillende begraafplaatsen.
Wie de lange ondergrondse wandeling van 1700 m door de catacomben maakt, zal bemerken dat de werklui die de weinig aanlokkelijke taak hadden de overblijfselen hier op te slaan er een nogal morbide humor op na hielden. Hetgeen ook weer niet zo heel gek is. Duidelijk herkenbaar zijn de creatieve motieven waarmee de botten en doodshoofden zijn opgeslagen: soms lineair en dan weer in de vorm van een hartje. Maar het kan allemaal nog erger: bij de ingang staat een bordje dat u welkom heet in het rijk der doden en anders zijn er nog wel talloze plakkaten met teksten als: ‘Pensez Je ma tin que vous n’irez peut-être pas jusques au soir, et au soir que vous n’iiez peut-être pas jusques au matin.’ Ofwel: ‘Houd er elke morgen rekening mee dat u misschien de avond niet haalt, en houd er elke avond rekening mee dat u misschien de morgen niet haalt.’

Adres:
1 Avenue du Colonel Henri Rol-Tanguy, 75014 Paris, Frankrijk
Tel : +33 1 4322 4763
Fax: +33 1 4322 4817

Openingstijden:
dinsdag tot zondag van 10.00 tot 17.00 uur

Entreeprijzen:
Vol tarief: € 8
Gereduceerd tarief: € 6
Jongeren tarief (14 jaar tot 26 jaar oud): € 4

Openbaar Vervoer:
Metro: Denfert-Rochereau‎ (4, 6)
Bus: 38, 68

– Aantal bezoekers beperkt tot 200
– Lengte 2 km
– Duur van het bezoek: 45 minuten
– geen toiletten of garderobe
– 130 treden naar beneden, 83 treden te beklimmen
– Temperatuur: 14 °
– Tour niet aanbevolen voor mensen met hart-of respiratoir falen, gevoelige mensen en jonge kinderen
– Kinderen onder de 14 jaar moeten worden vergezeld door een volwassene

Dichtbij:
Cimetière du Montparnasse
Observatoire de Paris
Église/Paroisse Sainte-Dominique