Centre Georges Pompidou

Het Centre Georges Pompidou, ook bekend als Centre Beaubourg, is een centrum voor moderne kunst in Parijs dat toonaangevend is in de wereld. Het werd in februari 1977 geopend. De grote droom van de voormalige Franse president.

Georges Pompidou kwam eindelijk uit. Hij wilde dat er in Parijs een groot publiekscentrum werd gebouwd waar alle vormen van Moderne kunst, maar ook andere uitingen een plek zouden krijgen.

262px-Centre_Pompidou_Artlibre_jnl_1

Hoofdgebouw Centre Georges Pompidou

 

Het Centre Pompidou is een opvallend gebouw. Het is ontworpen door de architecten Richard Rogers uit Groot-Brittannië en Renzo Piano uit Italië. De gevel van het gebouw is een wirwar van pijpen en buizen in verschillende kleuren. De kleuren geven de functie van de buizen aan. De bedoeling van de architecten was dan ook om het gebouw als het ware binnenstebuiten te keren.

In het centrum is onder meer het Musée national d’art moderne gevestigd met een van de belangrijkste verzamelingen moderne kunst ter wereld. Sculpturen, schilderijen, boeken, film, video, muziek, vormgeving, enz., alles is in het Centre Pompidou te vinden.

Na twintig jaar intensief gebruik was het Centre Pompidou hard aan een opknapbeurt toe. Er waren in de voorafgaande jaren maar liefst 160 miljoen bezoekers geweest en dat had zijn tol aan het gebouw geëist. De renovatie en de interne vernieuwing werd uitgevoerd door de architecten Renzo Piano en Jean-François Bodin. Op 1 januari 2000 werd het gerenoveerde Centre Pompidou weer voor het publiek geopend.

De activiteiten van het Centre Pompidou zijn onder andere:

presentatie van de permanente collectie van het Musée national d’art moderne – Centre de création industrielle
tentoonstellingen plek voor het gewone publiek om te lezen, mogelijk gemaakt door de Bibliothèque publique d’informationoptredens onder andere theater, dans en muziekbioscoop, symposia en debatten en publicaties.

Centre Georges Pompidou

Adres:
Place Georges Pompidou
75004 Paris, France

Contact:
Tel: +33 (01) 4478 1233

Openingstijden:
Open op woensdag t/m maandag 11.00 – 21.00.
Gesloten op dinsdag en 1 mei

Entreeprijzen:
Standaardtarief: €14,00
T/m 25 jaar gratis (alleen permanente collectie)
Panorama 6e verdieping € 5,00

Openbaar Vervoer:
Metro: Rambuteau (lijn 11), Hôtel de Ville (lijn 1 en 11), Châtelet (lijn 1, 4, 7, 11 en 14)
Bus: 29, 38, 47, 75
RER : Châtelet / Les Halles (lignes A, B, D)