Champ-de-Mars

Dit grote rechthoekige park is een van de plezierige aspecten van het zevende arrondissement. Oorspronkelijk was het een oefenterrein voor de Ecole Militaire (vandaar de naam). Nu is het een recreatiegebied voor iedereen. Aan het ene eind van het park verrijst de gevel van de Ecole Militaire, aan het andere, bij de Seine, de Eiffeltoren. Dat laatste stuk is het aangenaamst.

Niet alleen hebben we daar een prachtig gezicht op de hoge toren, maar bovendien zijn daar watervalletjes en een vijver aangelegd, te midden van de bosjes en bloeiende bomen. Het is een heerlijke plek in de zomer, als alles in bloei staat. Naast de toren staat dikwijls een orgeltje waarop klassieke Parijse deuntjes worden gedraaid. Er worden ook ballonnen verkocht. Ballonnen hebben altijd iets met het Champ-de-Mars gehad. In 1780 liet een natuurkundige die Charles heette, er de eerste waterstofballon op.

ChampsdeMars

Hij kwam neer bij Le Bourget (later de luchthaven van Parijs. nu het luchtvaart-rnuseurn). Het jaar daarop steeg de ballonvaarder Blanchard er op en landde veilig in Boulogne-Billancourt.
Aan het Champ-de-Mars zitten ook onverwachte religieuze kanten. De eerste verjaardag van het innemen van de Bastille werd er gevierd, met het Feest van de Federatie. Talleyrand (to en bisschop van Autun en nog geen minister van Buitenlandse Zaken) droeg er in de stromende regen de mis op in aanwezigheid van de koning,
Lafayette en wel driehonderdduizend toeschouwers. Lafayette legde als eerste de eed van trouw aan de natie en de grondwet af De menigte deed hem na.
Vier jaar later, toen het geloof door de Revolutie was afgeschaft, riep Robespierre – wiens populariteit inmiddels ook al begon te tanen – er de leer van het Hogere Wezen uit. En in 1980 leidde ook paus Johannes Paulus II er een massabijeenkomst. Hij predikte vrede op een plaats gewijd aan de god van de oorlog. Weinigen zagen daar de ironie van in.

Adres
2 Allée Adrienne Lecouvreur
75007 Paris

Openbaar Vervoer:
Metro: Bir-Hakeim (6)
Bus: 42, 69, 82, 87