Chatelet monument

Een van de belangrijke verbeteringen aan Parijs die door Napoleon in de vroege 19de eeuw werden georganiseerd was het aanbrengen van fonteinen.

Deze brachten vers water, waar de mensen van de stad dringend behoefte aan hadden.

De fontein op de foto werd gebouwd in 1808 en werd verfraaid om Napoleons overwinningen te herdenken. Het werd genoemd ” Palm Fountain” en ontworpen in de Egyptische stijl gemaakt en werd populair tijdens zijn regeerperiode in Egypte. Het beeld op de kolom met haar twee laurierkronen vertegenwoordigt glorie.

Zij is ook vertegenwoordiger als symbool van de dromen van de acteurs in de theaters aan de overzijde van het plein.

 

chat

 

chat2

De fontein werd midden 19de eeuw verplaatst naar zijn huidige plek. Toen de boulevard de Sebastopol werd gebouwd, werd de kolom ca 12 meter verplaatst in Westelijke richting van zijn oude plaats. Dit was toentertijd een enorme technische prestatie, een speciaal spoor werd gecreƫerd om het volledige monument zowat 24 ton zwaar en ruim 20 meter hoog te verplaatsen over dit spoor. Het werd geplaatst op een nieuw gecreƫerde basis en verfraaid met vier sfinxen en uitbeeldend Voorzichtigheid, Standvastigheid, Waarheid, en Rechtvaardigheid .

Dit zijn de deugden die een heerser zou moeten uitoefenen, en de beeldhouwwerken die deze vertegenwoordigen werden vaak gevonden op monumenten gewijd aan koningen.