Cimetière d’Ivry

Cimetière d’Ivry is een van de 20 begraafplaatsen van Parijs.

Het is 28 ha groot en is verdeeld in twee delen: oude en nieuwe begraafplaats. Het oude gedeelte werd in 1861 geopend. Het nieuwe gedeelte werd in 1874 opengesteld. De begraafplaats ligt op het grondgebied van Ivry omdat er in Parijs geen plaats meer was.

Speciaal aan deze begraafplaats is het gedeelte dat werd voorbehouden voor verzetstrijders. Velen streden tegen de Nazi’s en werden gefusilleerd. Dit is het geval voor de groep Manouchian. Een groep die was samengesteld uit buitenlandse verzetstrijders: Armeniërs, Polen joden, Hongaren, Spanjaarden,…. De groep organiseerde vele aanvallen tegen de Duitsers in Parijs in de jaren 1941 tot 1943. Met de hulp van de Franse politie werden ze gevangen genomen, gemarteld en gefusilleerd in februari 1944. Hun lichamen werden begraven op het kerkhof van Ivry. Ze werden vereeuwigd met een gedicht van Louis Aragon: Strophes pour se souvenir.

CimetidIvry

Het is een ontroerend beeld te zien dat joden, christenen en moslims broederlijk naast elkaar liggen begraven. Zij streden samen en werden verenigd in de dood.

Het gedeelte van de verzetsstrijders maakt deel uit van het militaire kerkhof van Ivry. Er zijn grafstenen van soldaten die vochten in de Eerste Wereldoorlog (1914 – 1918) en er zijn grafstenen van mensen die door de Duitsers gevangen genomen werden. Ook liggen er Duitsers en Italianen begraven.

Op de begraafplaats van Ivry liggen ook een aantal beroemde personen :

  • Larionov en zijn vrouw Gontcharova. – Larionov is een Russisch schilder.
  • Arthur Adamov – een schrijver van Russische afkomst.
  • Tristan Vernard – een Frans schrijver.
  • Arthur London – politicus.
  • Eliphas Levi – Frans filisoof, Kabbalist, esoterist, vrijmetselaar, Rozenkruiser.
  • Het oorspronkelijke graf van Levi werd ontgraven.
  • De resten werden bijgezet in een algemeen graf.

Adres:
44 Avenue de Verdun, 94200 Ivry-sur-Seine 75013
Tel: +31 (0) 1 5620 2570
Fax: +31 (0) 1 4672 6849

Entreeprijzen:
De toegang is gratis.

Openbaarvervoer:
Métro Bicêtre (7)
Tram 3