Cimetière du Montparnasse

De Cimetière du Montparnasse is een begraafplaats in Parijs die bestaat sinds 1824.

Nu een bezoek aan enkele horizontale beroemdheden.

Gratis plannetje voor de bezoekers aan de ingang aan de boulevard Edgar-Quinet. Ze werd aangelegd in 1824 en is nu de derde grootste begraafplaats van Parijs, maar een van de interessantste voor de naam en faam van zijn bewoners. Ongelooflijk hoeveel beroemde mensen de schaduw van de toren opgezocht hebben om er hun laatste eeuwen door te brengen. Enkele namen: Charles Baudelaire, Serge Gainsbourg, de beeldhouwers Rude, Houdon en Bourdelle, admiraal Dumont d’Urville, Robert Desnos, Camille Saint-Saëns, Proudhon (die de mening verkondigde: ‘Eigendom is diefstal’), Sainte-Beuve, de actrice Maria Montez, Paul Meurisse, jean-Peul Sartre, Guy de Maupassant, Dreyfus (die van de Zaak), Bartholdi (beeldhouwer van de Leeuvan Belfort op de place Denfert-Rochereau, maar ook van het Vrijheidsbeeld in New York), Soutine, Tzara, Man Ray, Maurice Pialat en sinds kort ook de betreurde Philippe Noiret.

Een heleboel mensen die we meestal alleen maar dankzij de metro kennen: Lussieu, naturalist; Edgar Quinet, filosoof; Boucicaut (stichter van de Bon Marché-winkelketen) … om van de straatnamen maar te zwijgen! Veel uitgevers: Pion, Larousse, Louis Hachette. Ironisch, het graf van Stirbois, de goeroe van het Front Nationalist tussen enkele Joodse graven! Gods wegen zijn ondoorgrondelijk, nietwaar? Als je niet op zoek wilt gaan naar al die mensen, kun je toch ten minste even de meest pittoreske graven gaan bekijken, ze zijn een ommetje waard. Zoals de opmerkelijke bonte kat van Nikki de Saint-Phalle, of de vogelman van beeldhouwer Tinguely.

6a00d83451648169e20120a557660a970b-800wi

Twee rijen verder een replica van het palais de Chaillotals laatste verblijfplaats van Henri Langlois, stichter van de cinematheek. Als je via de Maine-Froidevauxpoort binnenkomt, sla dan de avenue de l’Ouest in, die langs de muur loopt. Links ligt de vijftiende afdeling, en rechts de vijfde, zesde, zevende, achtste en negende. Na een vijf tiental meter merkje links de grote grafsteen in zwart marmer van Pierre Laval. Enkele meters verder staat een kleine obelisk op het graf van admiraal Dumont d’Urville, die de Venus van Milo ontdekte. Hij kwam om het leven bij het eerste treinongeval uit de geschiedenis. Daarachter ligt het graf van de dichter Robert Desnos, overleden aan tyfus in mei 45 in het concentratiekamp van Terezin (in Tjechië). 10 m verder kom je aan de grafkelder van Louis Hachette, stichter van de grootste uitgeverij van Frankrijk (en Europa).

Bijna recht ertegenover, in de zevende afdeling, staat een prachtige moderne sculptuur die de smart voorstelt, op het graf van Henri Laurens (vriend van Braque). Enkele meters verder ligt Baudelaire begraven bij de familie Aupick. Aan het einde links, net voor de bocht, rust Soutine. Als je de muur volgt die langs de boulevard Edgar-Quinet loopt (twintigste afdeling), kom je op 10 m vóór de grote hoofdpoort aan het graf van Iean-Paul Sartre en Simonede Beauvoir. Voor we het kleine kerkhof bezoeken (de begraafplaats is ingedeeld in het Grand Cimetière en het Petit Cimetière), een pathetisch kunstwerk dat je niet mag missen: La Séparariodu CoupleVanaf de ingang Edgar-Quinet ga je naar het ronde pleintje en vervolgens rechtsaf tot aan de allée des Sergents-de-La-Roehelle. Bewonder de lyriek van dit prachtwerk. De man huilt, en zijn geliefde ziet de grafsteen onverbiddelijk op zich neerdalen, terwijl ze hem vol tederheid een laatste kus toewerpt. Oorspronkelijk stond dit standbeeld in de Jardin du Luxembourg, maar sommigen vonden de ‘onkuisheid’ ervan aanstootgevend en stuurden een petitie naar het stadsbestuur, dat het in dit bosje verborg. Daarnaast de brede toren van de molen uit de 15de eeuw, enig overblijfsel van de boerderij en de velden waarop de jonge Voltaire kwam wandelen toen hij schoolging in het Iycée l.ouis-le-Grand. In de 17de eeuw deed deze molen ook weleens dienst als cabaret. De molenaars hadden de gewoonte de bezoekers ronde koeken en lichtrode wijn aan te bieden. Ga terug naar de grote centrale laan en het ronde pleintje. In de dwars avenue (eerste afdeling) vind je rechts het graf van Serge Gainsbourg. Niet ver daarvandaan, in de dertiende afdeling, ligt de betreurde Reiser. Nog steeds rechtdoor, tegen de muur van de rue Émile Richard aangebouwd, vind je het gedenkteken van Baudelaire: het borstbeeld van de dichter, turend naar zijn lichaam dat op de grond ligt. Verlaat nu het grote kerkhof en ga het kleine binnen via de rue Émile Richard, de enige straat in Parijs zonder levende bewoners, zonder winkels, zonder huizen … Geheime liefdesparen kwamen hier vroeger in auto’s met gedoofde lichten, maar nu er slagbomen staan is dats oort bezoekers verdwenen.

cimetiere-du-montparnasse

Nog een kleine inspanning: voorbij de beroemde Kus van Brancusi ligt de kleine begraafplaats met het meest fantastische graf van Montparnasse. Toegang door de poort van de boulevard Raspail, Ga rechtdoor, sla dan links af, je kunt Pigeon, de uitvinder van de gelijknamige lamp, niet missen. Loop op de toppen van je tenen zodat je hen niet stoort. In een reusachtig barokbed ligt Pigeon rustig een boek te lezen bij het licht van zijn beroemde lamp. Naast hem is zijn vrouw in een vredige slaapv erzonken. Helemaal uit brons. Als je nog niet volledig uitgeput bent, kun je misschien nageven goedendagzeggen aan Bartholdi (ontwerper van het vrijheidsbeeld). Het is niet ver: een tiental meter voorbij het graf van het echtpaar Pigeon sla je de avenue Thierry in. Al wie vroeger nog met zo’n toffe ‘lelijke eend’ rondgetuft heeft, kan in het voorbijgaan André Citroën even groeten (aan de linkerkant). Vanuit het graf van Bartholdi stijgt een engel ten hemel. Recente gasten op deze begraafplaats zijn de beeldhouwer César, de acteurs Philippe Noiret en Jean-Claude Brialy, de actrices Delphine Seyrigen lean Seberg, de schrijvers Samuel Beckett en Marguerite Duras, de filmmakers joris Ivens en Maurice Pialat, en de kunstenaars bon vivants Toporen Philippe Léotard. Om je eigen parcours uit te stippelen of een bepaald graf terug te vinden is een plannetje erg handig. Het is verkrijgbaar bij de bewakers en het bevat een register met alle beroemde namen.

 

CimetiereDuMontparnasse2

Diverse bekenden hebben op Montparnasse hun laatste rustplaats gevonden:

 • Alexander Aljechin, 1892-1946 Russische schaakgrootmeester
 • Frédéric Bartholdi, 1834-1904 beeldhouwer
 • Charles Baudelaire, 1821-1867 dichter
 • Aristide Cavaillé-Coll 1811-1899 orgelbouwer
 • Antoine Augustin Cournot, 1801-1877 filosoof
 • Samuel Beckett, 1906-1989 schrijver uit Ierland
 • Paul Deschanel, 1855-1922 Franse president
 • Porfirio Díaz, 1830-1915 Mexicaanse president
 • Alfred Dreyfus, 1859-1935 Franse officier
 • Emile Durkheim, 1858-1917 socioloog
 • Serge Gainsbourg, 1928-1991 dichter en zanger
 • Guy de Maupassant, 1850-1893 schrijver
 • Jean-Paul Sartre, 1905-1980 filosoof
 • Ossip Zadkine, 1890-1967 beeldhouwer
 • Tristan Tzara (Sami Rosenstock), 1896-1963 Roemeens dichter en essayist

Adres:
3. boulevard Edouard Quinet , 75014 Paris
Tel: +33 (01) 4033 8585

Openingstijden:
Van 6 november-15 maart: maandag tot vrijdag: van 8u tot 17u30. Zaterdag: 08u30-17u30. Zondag en feestdagen, van 9 tot 17u30.
Van 16 maart-5 november: van maandag tot vrijdag: van 8u tot achttien. Zaterdag: 8:30u-tot-achttien. Zondag en feestdagen: van 9 tot achttien.

Entreeprijzen:
De toegang is gratis.

Openbaar Vervoer:
Metro: Edgar Quinet (6) of Raspail (4, 6)
Bus: 38, 68