Conciergerie

Het westelijke eind van Île de La Cité is sinds oudheid de plaats van dit paleis. De delen van het gebouw zichtbaar in de foto zijn de Koninklijke kapel, de gerechtskamers, en de gevangenis.

Het middeleeuwse gebouw kijkt uit op de rivier, met zijn vier machtige torens , was dit het belangrijkste Koninklijke paleis in Parijs tot de koningen in de veertiende eeuw verhuisde naar het Louvre.

De zaal, met zijn rond gemaakte vensters, is de ruimte waar de mensen op en neer liepen, in afwachting van hun veroordeling. Het refereert naar  la salle des pas perdus (de ruimte van verspilde stappen).

 Conciergerie

Conciergerie2

De naam van het gebouw. de Conciergerie, komt uit de titel van de gouverneur van het gebouw. de portier. Het werd beroemd tijdens de Revolutie als gevangenis waar de mensen vóór hun veroordeling werden vastgehouden. Nu is het een museum, de bezoekers kunnen de cel zien waar Marie Antoinette vóór haar veroordeling werd gevangen gehouden, en een deel van de guillotine uit deze onverbiddelijke memorabele periode van Franse geschiedenis. In de vorige foto, waren de omringende gebouwen weggehaald vóór de bouw van nieuwe Tribunaal de Commerce (de handelsrechthoven), welke nu het zicht op het vroegere paleis ontneemt.