De bar-tabac

De bar-tabac is niet te missen in Parijs. Bijna op elke straathoek is wel een gelegenheid te vinden die naast fris, koffie en alcohol ook sigaretten verkoopt. Waar wij de bruine kroeg hebben, daar drinkt de Parijzenaar zijn kopje koffie aan de zink (toog) van een bar-tabac.

Hoewel misschien niet de meest gezellige optie is het toch aan te raden, ook voor de niet-roker, eens een kopje koffie te gaan drinken in een van deze gelegenheden. Ook al omdat het vaak een goedkoop alternatief is voor de dure cafés. De bar-tabac (spreek de ‘c’ niet uit) is onmiskenbaar het dagelijks domein van de Parijzenaar, jong en oud, arm en rijk, en biedt een mooie blik op het dagelijks leven van de lichtstad.
Aan de bar is drank het goedkoopst – vaak de helft minder in vergelijking met bediening aan een tafeltje. Rokers zal opvallen dat er op de toog geen asbakken staan. Opmerkelijk genoeg is dit niet toegestaan, maar er mag wel gerookt worden! Als gevolg daarvan liggen er op de vloer naast de toog dan vaak ook nogal wat peuken die in de iets betere gelegenheden met enige regelmaat worden weggeveegd.

tabac
Als u naar binnen wil, laat u dan niet ontmoedigen door een lange rij, het is goed mogelijk dat deze alleen maar sigaretten (of krasloten) willen kopen. In veel bar-tabacs kan ook worden geluncht. Probeer dit zeker eens. Veel werkende Fransen doen namelijk hetzelfde in hun lunchpauze. Een dagschotel of een keuze van de vaak kleine kaart levert doorgaans smakelijke gerechten op en is bovenal een stuk goedkoper dan in restaurants. Aparte vermelding verdienen de bars die ook nog een PMU-bord hebben uithangen. PMU staat voor Pari Mutuel Urbain wat er op neerkomt dat er op de in Frankrijk zeer populaire paarden races gegokt kan worden. Dit kan betekenen dat er in de gelegenheid nogal wat nerveus rokende Fransmannen rondhangen, maar het levert wel een mooi plaatje op. Wie zelf wil wedden, kan overigens beter hulp vragen, het invullen van een wedformulier is geen sinecure.