De ijdelheid en de voluptueuze

Deze twee ultra-eclectische gevel versieringen op Rue d’Abbevilie zijn nog steeds in staat om mensen te om te verrassen?
Dit gebouw met gevormde steen en baksteen staat op nummer 14, en is ontworpen door architecten Autant Père & Fils, lijkt nogal klassiek, en toch is de gevel een werveling van dichte vegetatie met grote bloemen en brede bladeren.
Van uit deze groene gebrande zandsteen jungle (een grillige creatie van de talentvolle Alexandre Bigot), lijken een uil en een vleermuis klaar om neer te dalen op voorbijgangers.

DSCN8024

IMG_0668

zxz1

Hoewel gemakkelijk te begrijpen in hun tijd, gaat de symbolische boodschap over de ijdelheden van deze wereld vandaag de dag gemakkelijk verloren.

De distels lopen over de deur tot op de grond, en verspreiden een even
obscure bericht als waarschuwing dat niet iedereen haar deuren kan openen.
Dan stappen we nu over tot het pand wat het nr. 16 draagt.

Hier vind je geen gebrande zandsteen, maar rijk gebeeldhouwde steen, grillige kroonlijsten, slingers en nog veel meer, ze animeren de gevel van dit gebouw opgetrokken in 1897 door Georges Mazza en ingericht door Alexandre Dupuy.
Dit voorbeeld van de Parijse architectuur is heel conventioneel, met uitsluiting van de twee verontrustende caryatids die we hogerop de gevel terug vinden.

Deze wulpse vrouwelijke figuren spreken boekdelen over de voorkeur van onze grootvaders ‘voor gewelfde vrouwen.
Terwijl de gevel elke schijn van verfijnde smaak mist, kan door het ontbreken er van niet gezegd worden dat het onderwerp saai is.

Adres:
14 – 16 rue d’Abbeville
75010, Parijs

Openbaar Vervoer:
Metro: Poissonniere 7