De Pagode

De pagode is en blijft een van de bijzonderste plekjes van het exotische Parijs: aanvankelijk vermaard voor de rijkelijke recepties die er in het begin van de 20ste eeuw gehouden werden en vervolgens, vanaf 1931, omgebouwd tot een theehuis en filmzaal voor kunst- en experimentele films. Deze pagode is een van de heel zeldzame restanten van de Japanse rage die in het elegante Parijs heerste nadat Japan tijdens de Meiji-periode, in 1868, zijn deuren opende voor westerse handelaars. Ze kwam er dankzij een gril van de heel mondaine echtgenote van de directeur van de Bon Marche, die zo weg was van Japannerieen dat ze zich in 1896 deze ‘kleine folie’ liet schenken.

padagode

De pagode is open voor het publiek sedert 1931 en groeide snel uit tot een mythisch filmoord; hier draaide men de eerste films van Louis Delluc, Jean Renoir, Luis Bunuel en Jean Cocteau. In de jaren 1960 werd La Pagode de filmzaal waar je niet omheen kon, onder de impuls van Louis Malle en de nouvelle vague. Deze verbazende verbeeldingswereld bezielde de filmzaal en het theesalon. De pagode is een heerlijk oord, niet alleen voor de film, maar ook voor het meest exotische kopje thee dat je kunt dromen onder de gelakte dakpannen en de grillige balkons, tussen fresco’s en wintertuinen.
In 1997 bevond de Pagode zich in een zo belabberde staat dat ze om veiligheidsredenen gesloten werd. Het beheer en de exploitatie van de filmzaal werden uiteindelijk toevertrouwd aan de filmfanaat Jean Henochsberg, die al meerdere filmzalen voor kunst- en experimentele films bezat in Parijs. Hij nam de uitdaging aan en nam de grootse renovatiewerkzaamheden voor zijn rekening. Het plafond van de ‘antieke’ zaal is versierd met Japanse fresco’s.
Na de filmvertoning moet je langs de Japanse tuin die doet den ken aan het kader van Mme Butterfly.

Adres:
57bis, rue de Babylone, 75007

Openbaar vervoer:
Métro: Saint-Francols-Xavier 13
Bus: 28, 82, 87, 92

google_street_view_logo

icon-car.pngKML-LogoFullscreen-LogoQR-code-logoGeoJSON-LogoGeoRSS-LogoWikitude-Logo
De Pagode

loading map - please wait...

De Pagode 48.851697, 2.316316