De vrouw die nergens spijt van had

Edith Piaf, de beroemde Parijse volkszangeres, wist heel goed waar ze over zong als ze het had over het straatleven, hoeren en pooiers. mislukte liefdes en ander leed. Haar liederen over de zelfkant van de maatschappij kwamen dan ook, zoals het hoort bij het levenslied, uit haar hart. Want ze was zelf onherroepelijk een product van die zelfkant.

edith-piaf-portret

Édith Piaf wordt 19 december geboren in de wijk Belleville als Édith Giovanna Gasson. Haar vader is een straatartiest. haar moeder een zangeres met als artiestennaam Line Marsa. Zij wordt opgevoed door haar Marokkaanse (en alcoholistische!) grootmoeder Aïcha. Later wordt de ‘opvoeding’ overgenomen door de grootouders van vaders zijde.

Op haar vijftiende gaat Édith haar eigen gang en zingt in de wijken Belleville en Pigalle. Zij ontmoet Louis Dupont van wie zij een kind krijgt dat echter na twee jaar overlijdt. In deze jaren ontmoet zij Louis Leplée, de man die haar de bijnaam La Móme Piaf (in Nederland veelal vertaald als de ‘kleine mus’). Klein is ze met 1,47 m inderdaad. Maar zoals het gaat in een goed levenslied, kan ook dit niet goed aflopen: Leplée wordt in 1937 vermoord.
De man die het verschil gaat maken voor Piaf is Raymond Asso. De voormalig legionair weet haar geboekt te krijgen in een populaire variétézaal van die tijd. Dat brengt eindelijk succes. Veel succes.
Piaf wordt in de volgende jaren steeds populairder. Zij maakt kennis met [ean Cocteau. heeft tal van geliefden (onder wie Yves Montand die ze onder haar hoede neemt) en vertrekt in 1947 zelfs naar New York waar ze de nodige successen kent. Ze houdt er onder meer een levenslange vriendschap met Marlène Dietrich aan over. Ze leert. eveneens in 1947, haar nieuwe liefde kennen. de bokser Marcel Cerdan. Het noodlot slaat opnieuw toe als hij omkomt bij een vliegtuigongeluk twee jaar later.
In de jaren nadien heeft Piaf nog veel geliefden en ‘protégees’ onder wie Charles Aznavour. Twee auto ongelukken in 1951 betekenen een zware aanslag op haar gezondheid: zij houdt er een morfineverslaving aan over die tezamen met haar drankzucht niet echt gezond te noemen is. Ze zal echter nog tien jaar doorgaan, verscheidene hits opnemen en optreden in Amerika en in het beroemde Olympia.
In 1962 trouwt zij met Théo Sarapo en verlaat Parijs in slechte gesteldheid. Op 11 oktober 1963 overlijdt een van de meest geliefde zangeressen van Parijs in het Zuid-Franse Placassier. Drie dagen later wordt zij op Père Lachaise begraven. Duizenden betonen haar de laatste eer.
Voor de liefhebber is het Musée Edith Piaf een aanrader met tal van herinneringen aan haar leven waaronder de beroemde zwarte jurk. En anders zijn bij de meeste platenwinkels haar cd’s te koop.

MUSÉE EDITH PIAF,

5, Rue Crespin-du-Gast.

Alleen op afspraak open: ma.-do. 13-18 uur.

Bel minimaal twee dagen van tevoren tel. 0143555272. Metro Ménilmontant.

editbang Edith Piaf