Diefstal van de Mona Lisa

Er is veel mysterie rond de Mona Lisa. Zoals bekend is het niet met zekerheid te zeggen wie zij (of hij?) is. De meest aannemelijke theorie is dat zij Monna (of Mona) heeft geheten en de vrouw was van de rijke Florentijn Francesco des Giocondo.

La Cioconda is altijd een van de beroemdste renaissancistische schilderijen geweest. maar werd waarschijnlijk pas na 1911 hét beroemdste schilderij. In dit jaar werd het schilderij namelijk gestolen.

Op maandag 21 augustus 1911 weet een man de Mona Lisa uit het Louvre te stelen. Het zou hem nu niet meer lukken maar toen wist hij het schilderij simpelweg van het haakje te halen en er mee te ontkomen. Opmerkelijk genoeg wordt de diefstal pas een dag later ontdekt. Zowel Parijs als de rest van de (kunst) wereld verkeert in grote schok. De politie staat echter machteloos en weet geen fatsoenlijke aanknopingspunten te vinden.

Zoals zo vaak loopt de dader toevallig tegen de lamp. Of liever door patriottische gevoelens. De dader is Vincenzo Perugia. een in de buurt van het Canal Saint-Martin woonachtige Italiaan. Nadat hij de Mona Lisa ruim twee jaar aan zijn muur had hangen besluit hij het in 1913 terug naar Italië te brengen. Op 10 december van dat jaar loopt hij een antiekhandelaar binnen in Florence. Hij deelt mee het schilderij terug te willen brengen naar zijn eigen Italië. waar het volgens hem thuishoort. Hij vraagt echter wel een geldbedrag als beloning en de verzekering dat La Gioconda niet terugkeert naar Frankrijk. Met deze daad loopt Perugia uiteraard tegen de lamp en hij wordt gearresteerd. De Mona Lisa wordt op 4 januari 1914 weer terug gehangen in het Louvre onder beduidend betere beveiliging. Maar toch krijgt meesterwerk dief Perugia een klein beetje zijn zin: het schilderij maakt eerst nog een kleine tour langs musea in Rome en Milaan.

Diefstal van de Mona Lisa De Mona Lisa