Fauborg St Germain

Deze wijk bevindt zich tussen vlakbij Les Invalides, ingeklemd tussen Musée de l’Armée,Les Invalides, St Germain de Pres, Institut de France en Musée d’Orsay.

Hier en daar is door een openstaande poort een glimp op te vangen van de prachtige voorgevels die in deze buurt door Delisle-Mansart, Boffrand en andere 18de-eeuwse architecten werden ontworpen. Oorspronkelijk was de Faubourg-St-Germain een buitenwijk, faubourg in het Frans, die zich rond de abdij van St Germain de Pres uitbreidde. Tot het eind van de 16de eeuw was het land eromheen landbouwgrond en jachtgebied. Na een lange strijd kwam de universiteit van Parijs in het bezit van een strook grasland langs de rivier, die aan de abdij toebehoorde. Het terrein werd omgedoopt in Pré-aux-Clercs, de wei der geletterden. In de 17de eeuw eigende Margaretha van Valois, de eerste vrouw van Hendrik IV zich het oostelijk deel van de grond toe, ten koste van de universiteit. Zij liet er een groot huis bouwen met tuinen die zich tot de rivier uitstrekten.

faubourg-saint-germain-2

De koningin was zo ongegeneerd te werk gegaan dat het stuk langs de Seine de naam Quai Malacquis kreeg, later verbasterd tot Quai (kade) Malaquais, de onrechtmatig verkregen kade. Na de dood van koningin Margaretha in 1615 probeerde de universiteit het stuk land terug te krijgen. Het enige resultaat van twintig jaar procederen was dat de hoofdstraat van de nieuwe wijk de naam Rue de I’Université mocht krijgen.

Het gebied maakte zijn grootste bloeitijd door in de 18de eeuw. Edellieden en vermogende financiers lieten hier huizen bouwen die de straten een heel bijzonder karakter gaven. Monumentale poorten gaven toegang tot binnenplaatsen, afgesloten door de fraaie voorgevels van elegante herenhuizen met daarachter grote tuinen. Onder de Franse Revolutie werden deze luxueuze woonhuizen gesloten en hoewel zij tijdens de Restauratie opnieuw werden bewoond, kreeg de wijk nooit meer zijn oorspronkelijke aanzien terug, want de mensen uit de betere kringen verhuisden in de tijd van Louis-Philippe en Napoleon III naar de Champs Elysees. Verscheidene huizen werden afgebroken voor de aanleg van de Boulevard St-Germain en de Boulevard Raspail. De fraaiste nog overgebleven gebouwen behoren aan de Staat of er zijn ambassades in gevestigd. In de Rue de Lille, de Rue de Grenelle en de Rue de Varenne is nog iets van de vroegere grandeur van de wijk te merken. Deze wijk ligt in het 7de arrondissement 75007.

In deze wijk vindt u onder andere:

Palais Bourbon
Rue de Lille
Institut Néerlandais
Palais de la Légion d´Honneur
Rue St. Dominique
Rue de Bac
Eglise St. Thomas d’Aquin
Rue de Grenelle