Faubourg St.-Antoine

In het oosten van de stad. een steenworp van de drukke Bastille. ligt de wijk Faubourg St-Antoine. Dit was van origine een arbeiderswijk met meubelmakers, timmerlieden en andere ambachtslieden, en die traditie is nog altijd terug te vinden. De wandeling leidt vanaf de Place de la Bastille langs de haven voor plezierjachten en door het ambachtsgebied rond de Viaduc des Arts, een oude brug met bogen waarin nu handwerkateliers zijn gevestigd. Vervolgens komt u op de Promenade Piantée voor een fraaie wandeling tussen de bomen.

Port de Plaisance

Vlak bij het drukke verkeer op de Place de la Bastille  ligt deze oase van kalmte, aangenaam voor bootfanaten maar ook voor landrotten. De Pon de Plaisance en de tuin van Paris-Arsenal werden aangelegd in 1983 als haven voor plezierjachten. In de haven. die de Seine met het Canal Sr-Martin verbindt. kwamen ooit commerciële vaartuigen laden en lossen. Nu is dit een schilderachtige plek vol jachten en roeiboten. waar veel Parijzenaars komen wandelen. De kinderkopjes langs de kade en de ouderwetse lantaarns dragen bij aan de sfeer. Op de gazons kunt u heerlijk picknicken en de speeltuinen, hoewel klein. staan vol schommels. glijbanen en klimrekken . Loop door naar het eind van de haven, naar de sluis. Ga de sluisbrug over: let daarbij op het oversteeksignaal voor voetgangers. Keer op de andere zijde van de kade terug richting de Place de la Bastille.
Net voor de grijze, suilen brug beklimt u de trap en loopt ?u over de brug naar de Boulevard de la Bastille . Steek de boulevard over en ga rechtsaf. Ga daarna linksaf en volg de Rue jules César  tot het eind, waar 1I weer links gaat. Loop de Rue de Lyon over en sla rechtsaf de Avenue Daumesnil op. naar het begin van de Viaduc des Arts.

Faubourg St.-Antoine2

Viaduc des Arts
Dit viaduct werd in 1859 gebouwd ten behoeve van een spoorlijn tussen Faubourg St-Antoine en de buitenwijken. Na grondige restauratie werd hier in 1994 het Viaduc des Arts geopend. In de stenen bogen van de brug zijn 50 winkels en ateliers gevestigd.
Geheel naar lokale traditie zijn alle ateliers verwant aan de kunsten; enkele van de beste ambachtslieden van de stad zijn hier neergestreken. De prachtige etalage van het eerste atelier. Fleur d’Art Guillet  geeft direct blijk van het uittekende vakmanschap in de wijk. Guillet levert zijden bloemen aan de beste theaters en modehuizen. Ateliers du Temps Passé op nr. 5 restaureert schilderijen en Lorenove op nr. 11 restaureert antiek glaswerk. Op nr. 13 zit trendy interieurontwerper Cherif en het amusante Au Bonheur des Dames. op nr. 17 biedt borduurmaterialen. voor een versnapering stopt u bij het Viaduc Café op nr. 43 dat lichte maaltijden en salades serveert. Galerie SEMAEST op nr. 55/57 houdt wisselende exposities.
Baguès op nr. 73 maakt ?metalen meubels, Marie Lavande op nr. 83 restaureert antiek kantwerk en het Atelier Le Tallee 93/95 is gespecialiseerd in handbeschilderd porselein. Deze zaken laten zien hoe de oude tradities voortleven in deze ambachtswijk. Muziekliefhebbers bezoeken Allain Cadmor op nr. 99. die Boehmfluiten repareert en verkoopt, of Roger Lanne, een viool- en cellomaker op nr. 103. Als u de kopersmid op 111. de terracotta tegelspecialist op 113 en de lijstenmaker op 117 passeert. bent u bij het eind van het viaduct. Het laatste atelier toont de diversiteit van deze straat; Jean-Charles Brosseau Licences biedt hoeden. geuren en bestek. Deze wijk ligt in het 11de arrondissement 75011.