Faubourg St. Denis

Rue du Fauborg St. Denis is één van de oudste straten in Parijs, richting het noorden leidt deze straat je tot de kerk van St. Denis, waar de koningen werden begraven.

Het woord faubourg, ” voorstad, ” wijst erop dat dit deel van de straat eens buiten de stadsmuren was. Deze foto werd genomen vanaf fauborg, kijkend naar het centrum van de stad. Op de achtergrond kun je de boog St. Denis zien.

Deze poort die door architect François Blondel is ontworpen, werd gebouwd in 1672 voor Louis XIV op de plaats van een middeleeuwse toegangspoort die de Zonnekoning net vernietigd had.

De boog viert de overwinningen van het Franse leger in het Rijnland aangezien zij de grens naar het oosten van Frankrijk duwden. In de 19de eeuw was dit nog een drukke doorgang met karren die zich een weg baande in Parijs.

denis

denis2

Vandaag is rue du Faubourg St. Denis nog een uiterst drukke doorgangsweg die een verbinding maakt tussen Gare de l’ Est, naar het centrum van de stad.

De paard en wagens zijn vervangen door bestelwagens en auto’s, maar het gebied is nog een levendig marktkwartier. Het is nu het centrum van ” spinrag handel” in Parijs, en centrum van de mode groothandelaars.

De hier tewerkgestelde gastarbeiders hebben hier hun opslag en restaurants met hun specialiteiten uit eigen land.