Fondation Cartier

Dit gebouw. dat in 1994 werd ontworpen door Jean Nouvel, ligt aan Boulevard Raspail en herbergt het kantoor van het Cartierconcern en de bijbehorende Fondation. die zich inzet voor de promotie van hedendaagse kunst. Het ambitieuze gebouw vormt het ideale decor voor de presentatie van de eigen collectie. en voor het organiseren van wisselende tentoonstellingen over hedendaagse kunst.

Jean Nouvel, die in 1987 al het Institut du Monde Arabe in Parijs ontwierp, ontwikkelde voor Cartier een gebouw dat geheel zander muren lijkt te functioneren en bestaat uit oplopende glazen platen. Het transparante materiaal is in meerdere lagen op elkaar geplaatst en steekt als een soort glasmembraan in de hoogte en breedte boven het skelet van het bouwwerk uit: het gebouw is op die plekken volkomen doorzichtig. Het adagium van de immaterialistische architectuur in dit virtuele mediatijdperk lijkt hier concreet vorm te hebben gekregen. Het minimalistische bouwwerk heeft echter ook zijn nadelen: voor het tentoonstellen van kunstwerken is de enorme lichtinval en het ontbreken van ‘echte: wanden een ware crime.

Een andere glasfaçade schermt het gebouw naar de straat toe af; daarachter staat een oude Libanese ceder, die de romantische schrijver en staatsman Chateaubriand (1768-1848) hier bijna tweehonderd jaar geleden plantte, De bezoekers gaan onder de takken van deze imposante boom door het gebouw binnen, dat met zijn complexe structuur net zo raadselachtig wil blijven als de binnentuin alleen die is al een bezoek waard. Kunstenaar Lothar Baumgarten realiseerde hier zijn The atrum Botanicum, een seizoensafhankelijke installatie van 35 soorten bomen en meer dan tweehonderd inheemse Franse planten.

FR_Paris_Fondation_Cartier

Exposities van moderne en internationale kunstenaars, de koop van moderene kunst, internationale circulatie van kunst door middel van tentoonstellingen. De collectie bestaat uit meubelen, schilderijen, foto’s, beeldhouwwerken, video installaties.

De volgende voorzieningen zijn aanwezig: Groepsreserveringen, Rondleidingen, Fotograferen is toegestaan, Documentatie in verschillende talen, School activiteiten, Voorzieningen voor gehandicapten, Boekenwinkel, Parkeerterrein.

Adres:
261, Boulevard Raspail
75014 Parijs
Tel: + 33 (01) 4218 5650
Groepen: + 33 (01) 4218 5667
Fax: + 33 (01) 4218 5652

Internet:
Fondation Cartier

Openingstijden:
Geopend van dinsdag – zondag van 12.00 – 20.00.
Gesloten op maandag, 1 januari en tijdens de Kerst.

Entreeprijzen:
Standaardtarief: €5,00
Reductietarief: €3,50
Groepstarief: €3,50
(één dag tevoren reserveren)

Openbaar Vervoer:
Metro: Raspail
RER: Denfert-Rochereau
Bus: 38, 68, 91