Fontaine Stravinsky

Kleurrijke, bewegende en waterspuitende beelden kenmerken de Stravinskyfontein, gelegen naast het Centre Pompidou in Parijs. De fontein is een eerbetoon aan de componist Igor Stravinsky en een voorbeeld van de unieke symbiose tussen Niki de Saint Phalle en Jean Tinquely.
Stravinsky fontein kleur, klank en liefde
De Zwitserse kunstenaar Jean Tinguely (1925-1991) kreeg in 1982 de opdracht een fontein te maken op de Place Igor Stravinsky, boven een ondergronds deel van het muziekinstituut IRCAM. De plek was op zich al een uitdaging: in hartje Parijs, met architectonische contrasten rondom het plein als het moderne Centre Pompidou aan de ene kant en de kerk Saint-Merri, met een gotische façade, aan de andere kant.
Tinguely haalde direct zijn geliefde Niki de Saint Phalle (1930-2002) erbij. De Stravinskyfontein werd een van hun vele succesvolle samenwerkingsprojecten.

font2

Waterballet

Als je de fontein nadert, zie je een kleurrijk en levendig schouwspel. Het lijkt wel een ballet met ronddraaiende en waterspuwende sculpturen. Zelfs als de fontein in de winter niet aan is, is er genoeg te bekijken. De vrolijk beschilderde beelden zijn van De Saint Phalle, de zwarte mechanische van Tinguely. De constructie mocht niet te zwaar zijn, omdat deze op het dak van het IRCAM rust. Tinguely koos daarom voor een roestvrijstalen bak waarin een laagje water van 29 cm kon staan. Voor de sculpturen gebruikten de kunstenaars lichte materialen als aluminium, polyester en glasvezel.

Adres:
Rue Brisemiche
75004 Paris

Openbaar Vervoer:
Metro: Hôtel-de-Ville (1, 11)
Bus: 67, 69, 70, 72, 74, 76