Fonteinen van Parijs

Als symbool van leven en hernieuwing spuiten de fonteinen van Parijs sinds de 19e eeuw met veel vertoon het kostbare water. Sinds het Canal de l’Ourcq werd geopend, is er water in overvloed.

Door de talrijke aquaducten en kanaliseringen kon er met water worden gespeeld en ontstonden er mooie waterkunstwerken. Door het beleid om te herdenken en te versieren werden de fonteinen steeds decoratiever in plaats van nuttig. Ze zijn vaak versierd met tritons, nimfen, faunen en bacchanten, weldadige godheden die veelal met water, de natuur en overvloed worden geassocieerd.

Alle oude fonteinen ondergingen wijzigingen of werden afgebroken en weer opgebouwd, zoals de 13e·eeuwse Fontaine Maubée, de oudste fontein van Parijs, en de Fontaine des Innocents, een elegante loggia uit de 16e eeuw. De opmerkelijke Fontaine des Quatre Saisons in de Rue de Grenelle is een van de weinige 17e-eeuwse fonteinen die al wees op de grandeur van wat er nog komen zou. Fonteinen zouden namelijk gebruikt gaan worden om overwinningen te vieren, zoals de Fontaine du Palmier op de Place du Chätelet. Op de Place de la Concorde werden de kwellingen van de Revolutie verdreven door twee monumentale fonteinen, de Fontaine des Mers aan de zuidkant en de Fontaine des Fleuves aan de noordkant. Op de Place Saint-Michel vloert een aartsengel de draken met het spuitende water en op de Place Saint-Sulpice eert de Fontaine des Évêques de grote verkondigers uit de tijd van Lodewijk XIV. De fontein van de Square de Louvois, de Fontaine Cuvier bij de ingang van de Jardin des Plantes en de Fontaine des Quatres Parties du Monde tegenover de Jardin du Luxembourg zijn representatief voor al deze fonteinen met mysterieuze en allegorische schepsels op pleinen en in parken.

Fontaine Stravinsky

De Fontaine Stravinsky bij Beaubourg, een kunstwerk met een ingewikkelde machinerie van Jean Tinguely en Niki de Saint Phalle, draait en spuit aan alle kanten ter ere van de componist.

Fontaine aux Lions

De Fontaine aux Lions op de Place Félix Éboué stond eerst op de Place du Chäteau-d’Eau (de huidige Place de la République).

 

Place de la Contrescarpe

De fontein op de Place de la Contrescarpe, omgeven met terrasjes.

 

Square des Combattants

De Square des Combattants d ‘lndochine, een monumentaal werk bij de Porte Dorée.

 

Fontaine du Chätelet

De Fontaine du Chätelet, ook wel du Palm ier’ of ‘de la Victoire’ genoemd, valt op door de water spuwende sfinxen.

 

Fontaine des Quatre Parties du Monde

Fontaine des Quatre Parties du Monde2

Fontaine des Quatre Parties du Monde3

De Fontaine des Quatre Parties du Monde, een werk van Gabriel Davioud en collega’s uit 1874, ligt in het verlengde van de Avenue de l’Observatoire.

De wereldbol van Legrain, de allegorie van de Quatre Parties du Monde van Carpeaux en de paardenvan Frémiet geven het geheel een zeldzame kracht.

 

Fontaine des Quatre Saisons

Voltaire had de Fontaine des Quatre Saisons op 57. Rue de Grenelle liever op een plein gezien!

 

Place André Malraux

De twee fonteinen op de Place André Malraux zijn in 1874 op verzoek van baron Haussmann door Gabriel Davioud geplaatst.

 

Fontaine Cuvier

De Fontaine Cuvier met de wilde dieren staat vlak bij de Jardin des Plantes.

 

Place Maubert

Studenten en toeristen treffen elkaar rond de fontein op de Place Maubert of de Place de la Contrescarpe. Op een van de vele terrasjes kun je lekker iets drinken.

 

font

Detail van de Fontaine des Quatre Saisons, tussen 1739 en 1747 gebeeldhouwd door Edme Bouchardon

 

place eboue

De Fontaine aux Lions de Nubie werd te klein voor de Place de la République. Hij werd in 1867 vergroot en naar La Villette verplaatst.

 

Edmond Rostand

De fontein op de Place Edmond Rostand, op de as van het Panthéon, stelt een nimf en een triton voor.

 

Fontaine de Jarente

De in 1783 gebouwde Fontaine de Jarente in de Impasse de la Poissonnerie in de Marais.

 

Fontaine de Visconti

De Fontaine de Visconti op de Place Saint- Sulpice wordt ook wel ‘Fontein van de vier bisschoppen’ genoemd naar de vier standbeelden van bisschoppen:

Bossuet, Fénelon, Massillon en Fléchier.

 

Fontaine du Square de Louvois

De Fontaine du Square de Louvois, Rue de Richelieu.

 

Fontaine des Haudriettes

De Fontaine des Haudriettes, Rue des Archives, is in 1770 gebouwd.

 

Fontaine des Innocents

De in 1549 gebouwde Fontaine des Innocents in het hart van Les Halles eert de triomfantelijke intocht van Hendrik II in Parijs.

 

Pol Bury

De fonteinen met bollen van Pol Bury (1985) contrasteren prachtig met de statigheid van het Palais Royal.

 

Fontaine Moliere

De Fontaine Molière werd in 1884 door architect L. Visconti gebouwd. Het was de eerste fontein die door een nationale intekening voor een niet-soeverein persoon werd gemaakt.

 

Fontaine Saint-Michel

Midden in de Fontaine Saint-Michel prijkt het beeld van de heilige die een draak neersteekt. Haussmann gaf deze opdracht om een lelijke zijmuur te verfraaien die door het aanleggen van de Avenue Saint-Michel was ontstaan.

 

Fontaine de la Reine

De Fontaine de la Reine op de hoek van de Rue Greneta en de Rue Saint-Denis.

 

Fontaine de Mars

De Fontaine de Mars (1806), ook wel ‘du Gros Caillou’ genoemd, maakt deel uit van zeventien fonteinen die in opdracht van Napoleon 1 werden gebouwd.

 

Fontaine de la Croix du Trahoir

De Fontaine de la Croix du Trahoir in de Rue de l’Arbre-Sec en de bas-reliëfs, ontworpen door Jean Goujon.

 

Paris monuments

Het Réservoir du Montsouris, waar het drinkwater voor het zuiden van de stad wordt opgeslagen.

 

Square Lamartine

De welput op de Square Lamartine. Na de cholera-epidemie van 1832 liet de gemeente putten slaan om Parijs te voorzien van bronnen die niet besmet konden zijn.

 

Butte-aux-Cailles

De welput van de Butte-aux-Cailles, die water van 28 ‘C levert, voorzag het nabijgelegen zwembad lange tijd van water.

 

Fontaines Wallace

De Fontaines Wallace leveren van maart tot november drinkwater. Ze worden onderhouden door het bedrijf Eau de Paris, dat de Parijzenaars water van goede kwaliteit wil leveren.