Forum des Halles

Forum des Halles is een grotendeels ondergronds complex midden in Parijs, op loopafstand van het Louvre. Hier vindt men winkels, musea, cafés, restaurants, een sportschool en twee bioscopen.
Het Forum (plein) is vernoemd naar Les Halles, de markthallen van Parijs, waar onder andere werd gehandeld in groente, fruit, vlees en vis. Vanaf 1137 was er een openlucht markt, ingesteld door Lodewijk VI, en in 1183 werd er een eerste permanente constructie neergezet door Philippe-Auguste.

In 1811 werd mede door Napoleon besloten een nieuwe grote markthal te bouwen. In 1851 werd hiervoor een prijsvraag uitgeschreven, die werd gewonnen door Victor Baltard. In de vijftien jaar die volgden werden er in totaal tien paviljoens gebouwd, Les Halles genaamd, waarin verschillende waren werden verhandeld. Toen vanaf de jaren zestig van de twintigste eeuw de verkeersopstoppingen steeds ernstiger werden, werd de markt in 1969 verplaatst naar Rungis, een voorstad ten zuiden van Parijs. De leeg achtergebleven paviljoens, bijzondere constructies van gietijzer en glas, werden twee jaar later gesloopt en het gebied kwam leeg te staan.
Op de plek van de gesloopte markthallen werd in 1977 een van de grootste trein- en metrostations van Parijs gebouwd. Twee jaar later, in 1979, verrees het Forum des Halles, een groot multifunctioneel centrum waar allerlei stedelijke activiteiten worden samengebracht. Er zijn talloze winkels, restaurants en bistro’s gevestigd, daarnaast is er plaats voor concerten, voorstellingen en debatten. Ter ontspanning is er verder een zwembad, destijds het grootste van Parijs, en een speeltuin.

Door steeds wisselende plannen, werd de bouw van het Forum des Halles pas in 1986 afgerond. Het huidige forum, door velen gezien als een architectonische mislukking, bestaat uit één verdieping op maaiveld en drie ondergrondse. Een centrale plek wordt ingenomen door het verdiept aangelegde openbare plein. Het plein wordt aan de vier zijden afgesloten met glazen poortachtige constructies, naar ontwerp van architect Jean Willerval. Deze elementen komen overal in het complex terug en roepen associaties op met Baltards negentiende-eeuwse paviljoens. Omdat men al snel spijt kreeg van de sloop van de tien hallen, werden ze gebruikt als inspiratiebron voor het nieuwe complex.
Onderdeel van het ontwerp zijn de door Franse architect Paul Chemotov ingerichte Jardins des Halles, tuinen die bovenop het ondergronds gelegen deel zijn aangelegd en een verbinding vormen met de nabij gelegen Bourse du Commerce (de goederenbeurs) en de l’Église Saint-Eustache.

Binnen dit stedenbouwkundig plan werd in 2007 een extra internationale prijsvraag uitgeschreven voor het ontwerp van bovengrondse nieuwbouw het Carreau des Halles, die de palmachtige gebouwen van Willerval moet vervangen. Aan deze competitie deden bekende architecten als Toyo Ito en Massimiliano Fuksas mee. Deze prijsvraag werd door de Fransen Patrick Berger en Jacques Anziutti gewonnen met een futuristisch ontwerp, waarvan de bouw in 2009 zal worden gestart.

Forum des Halles

Adres:
101 Porte Berger
75001 Paris, France
+33 01 4476 9656

Openbaar Vervoer:
Metro: Châtelet les Halles (4)
Bus: 38, 58, 75, 76, 81, 85
RER: Châtele les Halles