Het oudste huis van Montmartre

Montmartre museum heeft onderdak gevonden in het oudste huis van Montmartre, op de top van de heuvel.

Dit huis werd van de sloop gered dankzij architect Claude Charpentier, en het restoratie werk kon in 1958 beginnen.

Voorbij de kleine winkel die Rue Cortot overziet, leidt een driezijdige weg naar de ingang van het museum, een levend heiligdom van de geschiedenis van Montmartre.

Traditioneel is dat Claude de la Rose dit vrij witte huis gevestigd op de helling in 1680 heeft gekocht, Claude de la Rose was ook bekent als slechte Rosimond en Jean-Baptiste Dumesnil.

Hij was een acteur in Molière’ s groep, en stierf als een dramaticus op het podium tijdens de prestaties van Le Malode Imaginaire [De denkbeeldige invalide].

In de 19de eeuw leefden en werkten vele kunstenaars in het bijhuis aan Rue Cortot.

Auguste Renoir was in 1875 op zoek naar een atelier dichtbij Moulin de La Galette, en trok in op twee kamers op de zolder, en in een aanbouw op de benedenverdieping.

Hier schilderde hij enkele van zijn beroemdste schilderijen, zoals TheSwing of Dans in Moulin de La Galette.

Suzanne Valadon en haar zoon, Maurice Utrillo, leefden in het atelier naast het museum op de eerste verdieping aan de Rue Cortot kant van het gebouw.

Hier te midden van gebroken schotels verscheurde hij zijn aquarellen, Utrillo vond de energie om te schilderen toen hij nog niet onder de invloed van alcohol was.

Schets kunstenaar Poulbot, schilder Raoul Dufy, schilder en graveur Démitrius Galanis, acteur en theater directeur Antoine, en dichter Pierre Reverdy waren eveneens bewoners van het huis op Rue Cortot.

De stichting van fijne verzamelingen van de Historische Maatschappij voor Oude Montmartre heeft hier het huis gevonden dat zij hebben verdiend.

Hier worden regelmatig tijdelijke tentoonstellingen zoals buitengewone stukken van Clignancourt porselein, samen met gereconstrueerde historische geschiedenis zoals de studie van musicus Gustave Charpentier’ s. welke permanent op zicht is.

Vanuit het museumvensters kun je genieten van een uitzonderlijk mooie uitkijk op de tuin en de druiventuin, en verder naar beneden lijkt het of Parijs in mist wordt gehuld.

oldhouse

Musée de Montmartre at 8-14 rue Cortot

Metro lamarck-caulaincourt(12)

Tel: 01 49258937

Elke dag open van 11:00 tot 18:00 behalve maandags.