Hôtel de Sens

Het Hotel de Sens, in de wijk St.-Gervais (onderdeel van de Marais), is een gebouw om even bij stil te staan, zowel uit architectonisch als historisch oogpunt.
Het werd tussen 1475 en 1507 gebouwd voor de aartsbisschop van Sens, als residentie tijdens visitatie van het hem onderhorige bisdom Parijs. Het opvallend fraaie gebouw is voorzien van hoektorentjes en sierlijke stenen dakkapellen. De grote poort in flamboyante stijl geeft toegang tot de binnenplaats, waar een fraaie wenteltrap naar een balkon leidt halverwege een soort donjon. De geschiedenis van het Hotel de Sens is nogal gevarieerd geweest: in 1594 overleed er een aartsbisschop in een aanval van razernij; in 1605 betrok koningin Margot, de wel bijzonder levenslustige ex-echtgenote van Henri IV, het gebouw, waar zij haar galante leven voortzette en haar stalmeester, die in een jaloerse bui haar minnaar had neergeschoten, prompt voor de poort liet onthoofden.

kvefr0944s

In 1760 was de standing van het Hotel al behoorlijk gezakt, het diende toen als kantoor van de diligencedienst op Lyon, een traject, zo onveilig, dat men de reizigers voor het vertrek eerst hun testament liet maken. Steeds verder ging het bergaf met het eertijds zo deftige Hotel; na de Revolutie trokken er o.a. in: een vrachtrijderbedrijf, een wasserij, een conservenfabriek, een vellenberijder, een banketbakkerij en een glashandelaar, tot in 1912 de gemeente het gebouw kocht en het geheel liet restaureren. Sedert 1961 is er de Bibliothèque Forney in gevestigd, die beschikt over een uitgebreide documentatie betreffende techniek, kunsthandwerk, beeldende kunst enz.

Adres:
1 Rue Figuier 75004 Paris, France
Openingstijden:
Geopend iedere dag, behalve zondag en maandag, van 13.30-20.30 uur; zaterdag van 10-20.30 uur

Entreeprijzen:
De toegang is gratis.

Openbaar Vervoer:
Metro: Pont Marie (7)
Bus: 69, 76