Île de la Cité

Dit eiland is het oorspronkelijke centrum van de stad.. U vindt hier twee wereld,beroemde kerken en nog veel meer prachtige gebouwen.

Metro: Maubert-Mutuallté 10

Wandel via de pittoreske Rue de Bièvre en de pont de l,Archevêché naar het Île de Ia Cité, het eiland waar Parijs in de 3e eeuw v.Chr is ontstaan. Loop de trap rechts van u af naar het griezelig stille Mémorial de la Déportation, het monument voor alle tijdens WOII gedeporteerde mensen. Wandel over de Ouai de l’Archevêché naar de Ouai aux Fleurs aan de noordkant van het eiland en daal de trappen links af naar de Rue des Ursins. Sla linksaf de Rue de la Colombe in, sla rechtsaf en dan weer linksaf de Rue d’Arcole in.

Toen baron Haussmann in de 19e eeuw het stratenplan van Parijs wijzigde, zijn de meeste smalle straatjes gesloopt, maar deze buurt is gespaard gebleven en toont hoe het eiland er vroeger heeft uitgezien. (Dat de oudste delen van de stad verwoest zijn, wordt nu als een verlies beschouwd.) De Rue d,Arcole leidt naar de Notre Dame. Bezichtig het interieur van de kathedraal, beklim de toren en geniet van het uitzicht. (En ga na of er concerten zijn.) Loop vanuit de Notre Dame de Ouai des Orfèvres op, dan rechtsaf de Rue de la Cité en dan linksaf de Rue de Lutèce in, langs de bloemenmarkt. Voor u ziet u de Sainte Chapelle, bereikbaar door het Palais de Justice, links van het smeedijzeren hek.

Op zonnige dagen glinsteren de gebrandschilderde ramen van de 13e eeuwse bovenkapel als edel. stenen. (Ga ook hier na of er concerten zijn.) Na deze pracht is de Conciergerie, een vroegere gevangenis, verderop in de straat, minder schilderachtig, ondanks de rijke revolutionaire geschiedenis van dit gebouw. Wandel richting Ouai de l’Horloge en loop dan linksaf het fraaie, driehoekige, 17e-eeuwse Place Dauphine op. Steek over en geniet op de westpunt van het eiland van het uitzicht. Wandel vervolgens over de oudste brug van parijs, de pont Neuf, naar het gelijknamige metrostation.52, Rue Fabert)- De oostzijde van de Rue St. Dominique is heel rustig. Aan de straten hier staan overheidsgebouwen.

Deze wandeling is in het 4de arrondissement

Download als zip of klik op de kaart om pdf te openen.

dlwandeling

citew