Ile St. Louis

Deze wijk bevindt zich op het gelijknamige eiland Ile St Louis.

Het eiland ligt ten oosten van het andere eiland Ile de la Cite. Beide eilanden zijn verbonden door middel van een brug, genaamd de Pont St Louis. Aan de andere kant van het eiland Ile St Louis bevindt zich nog een brug, Pont de Sully genaamd.

Met zijn rustige kaden en de strakke classicistische architectuur is het eiland Ile St Louis een van de aantrekkelijkste plekken in Parijs. De beste manier om het te bezoeken, is vanaf het Ile de la Cite, Pont St Louis over te steken en langs de rivier en door de nauwe straatjes te wandelen. Oorspronkelijk lagen op de plaats van het huidige eiland twee eilanden waar in de Middeleeuwen gerechtelijke duels werden gehouden, godsoordelen geheten. Lodewijk XIII en het kapittel van de Notre Dame gaven de ondernemer Marie en zijn twee geldschieters Poulletier en Le Regrattier toestemming de twee eilandjes door twee stenen bruggen met elkaar te verbinden en de grond op eigen kosten te bebouwen.

Ile St. Louis2

Het werk begon in 1627 en was in 1664 voltooid. De bebouwing van het St-Louis werd, net als in de nabijgelegen Marais uitgevoerd in een uniforme, classicistische stijl. Wat het eiland zo uniek maakt, is zijn ouderwetse charme en de provinciale rust die er heerst. De eerste bewoners waren bankiers. rechters en aristocraten. Nu wonen er schrijvers, kunstenaars en mensen met een grote liefde voor dit stukje oud-Parijs. Overal op het eiland staan 17de-eeuwse huizen. Op de statige gevels bevinden zich in veel gevallen plaquettes met historische informatie of anekdotische verhalen. Deze huizen hebben alle smeedijzeren balkons en hoge schoorstenen van baksteen. Achter de zware, bewerkte en beslagen deuren liggen rustige binnenplaatsen verscholen, waarvan het plaveisel onveranderd is gebleven. De paaltjes om de paarden aan vast te binden en de stenen die werden gebruikt om in een karos te stappen, zijn er ook nog steeds te vinden. De eerste brug tussen het Ile de la Cite en het Île St-Louis, de Pont St-Landry, werd in 1630 gebouwd. Deze is verscheidene keren vervangen; voor het laatst gebeurde dit in 1970, het jaar waarin de huidige metalen boogbrug is aangebracht. Vanaf hier zijn het Hôtel de Ville en de koepel van het Panthéon goed te zien.

Vanaf de schilderachtige punt van het eiland, waar de rijen paaltjes met kettingen aan elkaar zijn verbonden en fraaie medaillons op huizen zijn te zien, heeft men een werkelijk prachtig uitzicht op de Église St Gervais. Iets verder, op de nrs. 19 en 15 staan twee prachtige oude huizen die eens bewoond werden door leden van het Parlement. Fraaie mansardedaken, maskerkoppen en ruime trappenhuizen met smeedijzeren balustraden getuigen van de vroegere pracht en praal. Op de benedenverdieping van nr. 19 had de beeldhouwster Camille Claudel tussen 1899 en 1913 haar atelier. Toen Rodin zijn verhouding met haar verbrak, stortte zij in en moest worden opgenomen in een inrichting waar zit in 1943, 30 jaar later. overleed. Deze wijk ligt in het 4de arrondissement 75004.

Op het eiland Ile St Louis vindt U:

Pont St Louis
Quai d’Anjou
Hotel de Lauzun
Pont de Sully