Invalides

In deze prachtige wijk die is gelegen rondom de Faubourg St-Germain (centrum Parijs, ten zuiden van de Seine en ten westen van de Eiffeltoren), staan vele fraaie gebouwen.

Daaronder bevindt zich de meest opmerkelijke groep gebouwen van Parijs, die samen één groot monument vormen. Het zijn de prachtige koepelkerk de Dome des Invalides, met het graf van Napoleon, het aangrenzende Musée de l’Armee vol kostbare en opzienbarende verzamelingen die het glorieuze verleden van Frankrijk in beeld brengen en het Musée Rodin.

De brug Pont Alexandre III biedt een prachtig uitzicht op de in klassieke stijl opgetrokken gebouwen van Libéral Bruant en op de Dome van Mansart, die erbovenuit steekt.

Vóór Lodewijk XIV werden invalide oud-strijders in theorie verzorgd in kloosterziekenhuizen. In werkelijkheid vervielen zij echter tot de bedelstaf. In 1670 stichtte de Zonnekoning het Hôtel des Invalides aan de rand van de toenmalige vlakte van Grenelle. Een deel van het bijeengebrachte geld werd verkregen door heffingen op de soldij van soldaten in actieve dienst, gedurende vijf jaar. De werkzaamheden voor het enorme bouwwerk, ontworpen door Libéral Bruant en onderdak biedend aan 4000 man, namen vijf jaar in beslag (1671-1676). Jules Hardouin-Mansart voegde in 1706 een koepel toe aan het oorspronkelijke complex. Daarmee ontsteeg het geheel zijn zuiver functionele doelstellingen en werd het een monumentaal bouwwerk. Op de ochtend van 14 juli 1789 naderden opstandelingen de Invalides op zoek naar wapens. Ze staken de gracht over, ontwapenden de schildwachten en drongen de ondergrondse wapendepots binnen. Aangezien de trappen werden versperd door andere groepen, braken er in het halfdonker hevige gevechten uit. Het gepeupel ging er uiteindelijk met 28 000 geweren vandoor richting de Bastille.

In 1840 werd Napoleons tombe ondergebracht in de Dome. Na zeven jaar onderhandelen met de Britse regering kon de Franse koning Louis-Philippe zijn zoon, de prins van Joinville, met het fregat de Belle Poule (maquette in het Musée de la Marine) naar Sint Helena sturen om er het stoffelijk overschot van de keizer te halen. Toen de prins daar op 8 oktober aankwam, werd de doodskist opgegraven en twee minuten geopend in het bijzijn van de generaals Gourgaud en Bertrand, de geschiedkundige Las Cases en Napoleons bediende Marchand. Het lichaam, gehuld in het uniform van de keizerlijke garde, verkeerde nog in uitstekende staat, ook al had de teraardebestelling 19 jaar eerder plaatsgevonden. De kist ging na de lange zeereis in Le Havre van boord, werd vervolgens over de Seine naar Parijs vervoerd en weer aan land gezet in Courbevoie. De begrafenis vond plaats op 15 december 1840. Terwijl de lijkkoets onder de Arc de Triomphe door, over de Champs Elysees en de Place de la Concorde reed, in de richting van de Esplanade, raasde een sneeuwstorm over de stad. Totdat de door Visconti ontworpen tombe was voltooid, stond de doodskist onder de koepel en in de kapel van de H. Hiëronymus. Op 3 april 1861 werd Napoleon overgebracht.

Hôtel des Invalides2

Na de Tweede Wereldoorlog kreeg de instelling opnieuw tot taak oorlogsgewonden onderdak te bieden en te verzorgen, nu in het kader van gemoderniseerde ziekenhuisvoorzieningen. Tegenwoordig zijn militaire administratieve diensten en het legermuseum (Musée de l’Armee) in deze gebouwen ondergebracht. Deze wijk ligt in het 7de arrondissement 75007.

In Les Invalides vindt u:

Hôtel des Invalides met alle bezienswaardigheden
Église du Dome
Musée Rodin
Galerie de la Sieta
Musée de l’Armee