Kanalen en sluizen

De Kanalen van Saint Denis en Saint Martin vormen de twee takken van een denkbeeldig netwerk uit de 18 e eeuw om het mogelijk te maken per boot te reizen door Parijs en zo een ring te maken met de Seine.

Gesticht door Bonaparte in 1802,  hun bouw is pas voltooid in 1825 en 1821.

Het Canal Saint Martin, geheel gesitueerd in Parijs, waar tijdens een  eeuw intens verkeer over was en zeer geliefd, raakte in de jaren 50 en 60 snel in verval.

Het herstel van de 4,5  km is een tocht door de as van Parijs en de oude voorsteden.

Het gaat door het 4e, 10e, 11 e 19e arrondissement

Het Canal Saint Denis is zo gebleven, want het had een industriële bestemming en de kades zijn verlaten, oevers met pakhuizen en werkplaatsen, zouden nu een decor voor een zwarte film kunnen zijn.

Le Canal Saint-Martin, bedacht door Louis XIV, begonnen onder Napoleon, afgemaakt in 1825, blijft een van de meest pittoreske stukjes stedelijk gebied en, tegenstrijdig, een van de minst bekende van Pasijs. De waterkanten kenden lang een intense activiteit. Vele tientallen aken vervoerden elke dag zand en kolen.

De sluizen werden met de hand bediend. 

Vandaag,  verlaten door de transporten, ziet het kanaal niet meer dan 2 of 3 aken per dag. Het verbindt het water van l’Arsenal met het water van la Vuilette en heeft 9 sluizen en 2 draaibruggen.

Het dreigde bovendien voor de tweede keer in verval te raken, toen, in het begin van de jaren 70, de Consul van Parijs van plan was een autoroute met 4 banen aan te leggen, het herontdekte.

De president van die tijd bekeek het met vooruitziende blik. Maar het mobiliseren van de aanwonende en omdat men het eens opvallend en vooral idioot project vond, kon hij een herstel kennelijk niet meteen realiseren.

Uiteindelijk herontdekten de Parijsenaars toch het kanaal, de 9 sluizen, de oevers met bomen, de kleine plantsoentjes, de metalen bruggen hangend of draaiend, waterpartijen veel hoger dan de straten zelf, die samen één van de romantische landschappen van de stad vormen. Het kanaal heeft ongetwijfeld vele schrijvers geïnspireerd, zoals Simenon en Léo Malet.

Maar heb jij er ooit een lijk gezien??

Op de route van Saint Martin bevindt zich ter hoogte van de sluis bij Montfaucon een sinistere galg waar boerenpummels en straatrovers heen en weer slingeren… Als of zij proberen voor de 2e keer te ontsnappen……

Wil je een tochtje maken over de kanalen van parijs wat zeker de moeite waard is kijk dan een op de volgende site’s

http://www.pariscanal.com/?lang=en
http://www.canauxrama.com/