La Defense

Deze wijk ligt in het noordwesten van Parijs, ten noorden van het park complex Bois de Bologne en dankt zijn naam aan een monument dat werd opgericht ter herinnering aan de verdediging in 1871 van Parijs.
Voordat het werk aan de grote bouwprojecten begon, stond het bronzen beeld van Barrias op de grote rotonde. De urbanisatie van het gebied ten westen van Parijs, waar grote bedrijfsgebouwen en woontorens verrezen, is het meest ambitieuze stadsontwikkelingsproject dat ooit in de regio Parijs werd ondernomen. Het in 1958 opgerichte coordinerend lichaam EPAD (Établissement Public pour I”Aménagement de la Défense) is verantwoordelijk voor de uitvoering van het project, dat een gebied van 800 ha beslaat en in twee zones is verdeeld.

In La Defense bevindt zich een heuse zakenwijk. Dit in elf sectoren opgesplitste deel beslaat een oppervlakte van 130 ha. Het ligt binnen de gemeenten Puteaux en Courbevoie, in het verlengde van de Champs Elysees (ten westen) en is met de stad verbonden door de Pont de Neuilly. Op de daarachter gelegen uitvalsweg kwam het verkeer van de N 13 en de N 192 samen, wat leidde tot het grootste fileprobleem van Frankrijk. Daarom werd deze wijk geprojecteerd aan weerszijden van een uitgestrekt betonnen platform waar het verkeer onderdoor wordt geleid. Dit voetgangersgebied bestaat uit een zeer brede centrale strook met pleinen en patio’s op verschillende niveaus, waar overal moderne sculpturen te bewonderen zijn. Aan weerszijden torenen de wolkenkrabbers de lucht in. Het hoogste gebouw telt 45 verdiepingen. Het Esso-gebouw was het eerste gebouw dat in 1964 in gebruik werd genomen. Sindsdien zijn er 47 torens verrezen met kantoorruimte voor meer dan 900 bedrijven. Enkele van Frankrijks belangrijkste ondernemingen zijn hier gevestigd. De meeste lagere blokken zijn flatgebouwen, met uitzondering van de torens Ève, Défense 2000 en Gambetta. Aan de voet van de bedrijfstorens en woonblokken bevinden zich winkels alsmede complexen voor sport en ontspanning. Het winkelcentrum beslaat een oppervlakte van 120000 m2 en is daarmee het grootste in heel Europa.

defense

Het zakencentrum La Défense met zijn uitgesproken experimentele bouw herinnert in niets aan traditionele kantoorwijken en ademt een zeer bijzondere sfeer. Zelfs buiten kantoortijden maakt het centrale voetgangersgebied een jachtige indruk. Het verkeer raast onafgebroken door de tunnels en vele ramen blijven verlicht, waardoor de indruk wordt gewekt dat er continu wordt gewerkt. Een groot aantal beroemde kunstenaars als Miró, Moretti, Calder en César kreeg opdracht kunstwerken voor deze openluchtgalerie te maken. Bij de beschrijving van de rondwandeling door dit moderne, soms onpersoonlijk aandoende gebied dienen deze kunstwerken als oriëntatiepunten.

Nabij de wijk La Defense ligt de kleinere buurt quartier du Parc. Voorbij de zakenwijk strekt zich, verder westelijk op de vlakte van Nanterre deze buurt uit. Quartier du Parc beslaat in totaal 90 ha en het gebied omvat kantoorgebouwen, woningbouw, sportfaciliteiten en een park. De door Wogenscky ontworpen Préfecture, waarin de openbare diensten van het departement zijn ondergebracht, en de École d’architecture van Jacques Kalisz werden beide in 1972 voltooid. Midden in dit nieuwe stadsontwikkelingsgebied ligt het 24 ha grote Parc André-Malraux met zijn botanische tuin. Veel van de omliggende gebouwen zijn bijzonder originele ontwerpen van vooraanstaande architecten als Christian de Portzamparc, die tekende voor het Théatre Nanterre des Amandiers en de dansschool van de Parijse opera.
Ook een opvallende verschijning in La Defense is de Tour Elf, het imposante Elf-gebouw. Het gebouw werd ontworpen door een team van Franse en Canadese architecten. De drie met glas bedekte torens zijn verschillend van hoogte en vertonen steeds variërende tinten die van licht- naar donkerblauw gaan, naarmate er meer of minder licht op valt. Midden op het nabijgelegen platform staat de monumentale fontein van Agam, die op gezette tijden zorgt voor een schouwspel van water en verlichting, begeleid door muziek.

In La Defense vindt u onder andere:
La Grande Arche
Musee de l’Automobile de la Colline de La Defense
Dome Imax de la Colline de La Défense
Palais de la Defense
Tour Areva
Tour Elf
Tour Manhattan
Tour Gan
Les Miroirs
Bassin Takis
Tour Roussel-Hoechst