La Muette

Deze voor toeristen vrij onbekende chique stadswijk ligt in het westen van Parijs, dichtbij de Bois de Boulogne.
Het oude landgoed La Muette heeft zich in der loop der tijden ontwikkeld tot een echte chique stadswijk met de prachtige ruim opgezette Jardin du Ranelagh en het fraaie Musée Marmottan met een zeer rijke kunstcollectie.
Karel IX (1550-1574) bezat vroeger in deze wijk een jachthuis waar hij zijn valken opsloot zolang ze in de rui waren. De hiervan afgeleide naam werd ook die van het landgoed waarop Philibert Delorme korte tijd later een kasteel bouwde en een park aanlegde dat zich uitstrekte tot het Bois de Boulogne. Het kasteel heeft menige koninklijke gast mogen verwelkomen, onder wie Marguerite de Valois, beter bekend als Reine Margot, de eerste vrouw van Hendrik IV, evenals Lodewijk XIII en de hertogin van Berry, wier lijfspreuk ‚kort maar zoet’ in sde herinnering komt bij de gedachte dat zij er op slechts 24 jarige leeftijd na een kort verblijf overleed. Andere bewoners waren Lodewijk XV, die in de tijd van zijn liaison met Madame de Pompadour het kasteel gebruikte als geheime ontmoetingsplaats, en de latere koning Lodewijk XVI, die er enkele jaren verbleef na zijn huwelijk met Marie Antoinette.

P1090926_Paris_XVI_chaussée_de_la_Muette_rwk

Na de Franse Revolutie werd het landgoed versnipperd. In 1820 werd het kasteel met dat deel van het park dat grensde aan de Jardin du Ranelagh aangekocht door de pianobouwer Sébastien Érard. Een eeuw later werd het landgoed ter verdere bebouwing verkaveld.
In deze wijk vindt u onder andere:
Musée Marmottan
Musée des Lunettes et Lorgnettes