Le Jardin des Plantes

Tijdens de revolutie werden dieren geïntroduceerd en werd de tuin een modieuze plek om te wandelen en om de exotische fauna te ontdekken. Bij het betreden van de Rue Cuvier ziet de bezoeker aan zijn linkerhand respectievelijk het Chevreul huis, het administratie gebouw, het huis van Cuvier en het huis van Verniquet dat in 1794 werd gebruikt als het eerste Ecole Normal Supérieure.

Le Jardin des Plantes

Aan de rechterhand ziet men het doolhof van Guy de la Brosse, het graf van Daubenton en een cederboom uit Libanon die is geplant in 1734.

De dierentuin is het onderkomen van een grote selectie reptielen, vogels, insecten, wilde katten en beren. In het centrum vindt men een botanische school en een wintertuin. De tuin werd ontworpen volgens het ontwerp van de 16de eeuwse botanisten. In 1577 richtte de apotheker Nicolas Houel het Maison de la Charité Chrétienne op met daarbij een tuin met eenvoudige planten, de eerste botanische tuin van Parijs. Rond 1624 werden er meer dan 1000 soorten gekweekt.

Le Jardin des Plantes2

In 1626 richtte Louis XIII op aandringen van zijn arts en zijn apotheker Guy de la Brasse een medische tuin op die “jardin du Roi” werd genoemd. In 1640 werd de tuin voor het publiek geopend. Onder Louis XIV groeide de tuin, mede door de koloniale expedities. Een resultaat van deze ontwikkelingen gaf Fagon, arts van Louis XIV, opdracht tot de bouw van kassen en de bouw van een amfitheater waar scheikunde werd gedoceerd.

De tuin is mede door contributies van Tournefort, the Jussieu broers, Buffon, Daubenton en Verniquet vergroot, en hebben de tuin gevormd zoals die nu eruit ziet.

Adres:
57, Rue Cuvier
Rue Buffon
75005, Parijs

Openbaar Vervoer:
Metro: Austerlitz (5), Jussieu (7), Place Monge (7)
Bus: 24, 63, 67, 89

3 sterren:
Mooi en gezellig stadspark en mooie musea.

Dicht bij:
Museum d’Histoire Naturelle
Galerie De Mineralogie et de Géologie
Université Sorbonne
Gare d’Austerlitz
Mosque De Paris