Le Luxembourg

Deze schitterende en zeer levendig en gezellige wijk strekt zich uit van het Quartier Latin tot de Église St Sulpice, met inbegrip van de buurt rond het Odéon.Te midden van alle bezienswaardigheden neemt de tuin van het Palais le Luxembourg een belangrijke plaats in. Deze schitterende tuin is een trekpleister voor jong en oud, uit alle lagen van de bevolking. Door de nabijheid van het Senaatsgebouw en van verschillende universiteitsgebouwen, zoals de rechtenfaculteit, die van kunstgeschiedenis en die van archeologie, en dankzij de aanwezigheid van kinderspeelplaatsen, een poppentheater, een postzegelmarkt enz. is het Luxembourg tegenwoordig een levendige buurt, waar de typisch Parijse sfeer goed te proeven is.

692176375_b53b7b5136_z

In Gallo-Romeinse tijden bevonden zich op de plaats van het huidige Luxembourg een legerplaats en verschillende villa’s. Het gebied bleef verlaten achter na de verwoestingen die binnenvallende barbaren hadden aangericht. Dat veran-derde eerst toen een ongrijpbare struikrover met de naam Vauvert zijn intrek nam in een oude ruïne, die in de volks-mond het kasteel van Vauvert ging heten. De bandiet terroriseerde de omgeving tot 1257, toen enkele kartuizer monni-ken, die Lodewijk IX de Heilige in Gentilly had geïnstalleerd, aan de koning aanboden hem uit te schakelen. Nadat ze daarin waren geslaagd, namen ze zelf bezit van het gebied en bouwden er een groot klooster, omgeven door uitgestrekte landerijen. Hun moestuinen en boomgaarden werden legendarisch in de hoofdstad.

In de wijk Luxembourg vindt u ook de zeer aantrekkelijke en gezellige buurt Odeon. In deze buurt zorgen studenten, boekhandelaren, uitgevers die hier werken en plezier maken voor een zeer gezellige sfeer. Er bevinden zich onvoorstel-baar veel cafés, terrassen (veelal in de winter verwarmt) en restaurants, waardoor een altijd gezellige sfeer wordt gecre-ëerd. Een bezoekje waard is ook het in deze buurt gelegen Theatre de l’Odéon.

In de wijk Luxembourg vindt U:
Palais le Luxembourg
Jardins de Luxembourg