Le Parc de Bagatelle

De Bagatelle was oorspronkelijk een klein huis, gekocht door de Maréchal d’Estrées in 1720. Vlak daarna werd het omgetoverd tot een luxueus klein kasteel. Het werd een locatie voor feesten en jachtpartijen. In 1770 werd Graaf Chimay de eigenaar.

Graaf d’Artois werd na herhaalde uitnodigingen verliefd op het kasteel en hij kocht het in 1775. Hij sloopte een gedeelte en bouwde daarna een nog groter kasteel en enorme tuin.

De kosten van de bouw werden geschat op 2 miljoen pond. Tijdens de Revolutie werd het gespaard, maar het onderging wel verschillende gedaanteverwisselingen. Het werd een restaurant in 1797, onder Napoleon werd het een jachtloge en uiteindelijk werd het teruggeven aan de familie van de graaf d’Artois voor restauratie.

Bagatelle werd herboren toen het werd gekocht door Lord Seymour in 1835. Met de toevoeging van een grote entree aan de parkzijde, een orangerie en nieuwe stallen, werd het park getransformeerd in de Jardin Napoleon III in de tweede helft van de 19de eeuw. Sir Richard Wallace, de geadopteerde zoon van Lord Seymour, had de Trianon gebouwd en de twee paviljoenen en de twee terrassen die nog steeds bestaan.

parkbag

In 1905 werd Bagatelle verkocht aan de stad Parijs. Voor de verbouwing zag Bagatelle er raar uit. Een landschap waar rivieren, paden en bloemenbedden ongecontroleerd door elkaar liepen. Dit alles in de stijl van de 19de eeuw. Later werd het beter onder andere door het surprise effect van de preromantische tuinen van de Graaf d’Artois.

Vanaf 1905 kregen de tuinen weer een beetje hun stijl terug door de invloed van de J.-C.-N. Forestier, de voorzitter van de tuinen van Parijs. Hij probeerde het publiek zich te interesseren voor de bloemen en planten door het organiseren van tentoonstellingen in de parken. Hij bouwde de fameuze rozentuinen, de iristuin en de vijver die het mogelijk maakte om de waterlelies en de waterplanten beter te laten zien aan het publiek.

De waterlelies waren de favoriete plant van Claude Monet en hij was er dus ook vaak te vinden. In 1907 organiseerde hij de eerste internationale competitie voor nieuwe rozen. Tentoonstellingen, concerten en verschillende culturele evenementen worden periodiek gegeven in het kasteel en in de prachtige tuinen van Bagatelle.

Adres:

Bois de Boulogne
Rue Sèvres a Neuilly
75016, Parijs

Openbaar Vervoer:
Metro: Porte Maillot (1) , Pont de Heuilly (1)
Bus: 43, 73, 93

3 sterren:
fraai park met mooi chateau (musea).

Dicht bij:
Bois de Boulogne
Château de Bagatelle