Montmartre

De heuvelwijk Montmartre ligt in het noorden in het 18e arrondissement en wordt door de Parijzenaren vaak La Butte, ‘De Heuvel’, genoemd. Vroeger was dit een dorpje ver verwijderd van het centrum van Parijs, maar is nu volledig opgeslokt door deze wereldstad. In de 19e eeuw was dit dé hotspot voor iedereen die wilde meetellen in de kunstenaarsscène van die tijd. Hier wemelde het van de schrijvers, dichters, componisten en schilders als Dali, Picasso en Van Gogh. Montmartre had toen een flamboyant en decadent uitgaansleven met excentrieke theatercafés, bordelen en cancanshows in onder andere de beroemde Moulin Rouge.

Gelukkig is er veel van het dorpskarakter in Montmartre bewaard gebleven. De kleine straatjes en pleintjes geven je een intiem gevoel en lijkt de wereldstad Parijs met de brede boulevards mijlenver. Ook al zijn de meeste kunstenaars weg en heeft het legendarische nachtleven aan charme ingeboet, de straten met kasseien, de witgekalkte huisjes en steile trappen met ouderwetse straatverlichting zorgen ervoor dat er iets van de oude sfeer is blijven hangen. Op toeristenstrekpleisters als het Place du Tetre en de Sacre Coeur zul je helaas weinig van deze sfeer merken want op deze plekken floreert de toeristenindustrie en is er weinig van het authentieke Montmartre over.

Maar wil je een tekening van jezelf of een ander schilderij als souvenir? Dan mag je het Place du Tetre zeker niet overslaan. Al is het alleen maar om de schilders in rap tempo aan het werk te zien. En een bezoek aan Montmartre is niet compleet zonder de Sacre Coeur te hebben gezien. Het silhouet van deze basiliek domineert de skyline van Montmartre en is een van de opvallendste gebouwen van Parijs.

Place du Tertre - Paris (France)

Het terras ervoor bied je een fantastisch uitzicht op de stad en doet niet veel onder van die van de Eiffeltoren. In de schaduw van de Sacre Coeur vind je een van de oudste kerkjes van de stad: de St.-Pierre uit 1133. Hier vlakbij ligt de laatst overgebleven wijngaard van de stad, de Clos de Montmartre, goed voor zo’n 500 flessen rode wijn per jaar. Ernaast ligt het cabarettheater Au Lapin Agile waar je naar traditionele Franse chansons kunt luisteren.

Wanneer je trappen voor de Sacre Coeur afdaalt – of je gaat met de tandradbaan – loop dan rechtdoor naar Place des Abesses waar je nog een van de originele Art Nouveau metro-ingangen kunt zien. Met een diepte van 40 m is dit het diepste metrostation en is er een wenteltrap versierd met fresco’s van plaatselijke kunstenaars.

Ben je dankzij de gelijknamige film in de ban van de Moulin Rouge? Wees dan voorbereid op een teleurstelling. Van dit eens zo vermaarde danstheater aan de Boulevard de Clichy is weinig opwindends meer over maar er worden nog steeds voorstellingen gegeven. Dezelfde straat richting Pigalle was en is nog steeds de red light district van Parijs, maar hier komen steeds meer leuke bars met live music en cabaretpodia.