Musée de Cluny

Musée de Cluny heet officieel Musée National du Moyen Age – thermes et hotel de Cluny. Zoals deze naam al een beetje doet vermoeden, krijgt de bezoeker eigenlijk twee musea voor de prijs van één.

250px-HotelCluny_Garten

Hôtel de Cluny

Het museum herbergt niet alleen een fantastische verzameling middeleeuwse kunst maar ook wat over is van het Gallo-Romeinse badhuis dat er in de 3de eeuw n.Chr. stond. Hotel de Cluny, met hoektorentjes en gotische balustrades, is een van de fraaiste voorbeelden van middeleeuwse bouwkunst die in Parijs nog zijn te zien. Het is tussen 1485 en 1498 gebouwd voor de abten van Cluny.

Het herenhuis werd in 1833 gekocht door Alexandre du Sommerard die er zijn kunstverzameling onderbracht. Tien jaar later werd het overgenomen door de Franse staat die er het huidige museum van heeft gemaakt.
De twee verdiepingen van het museum tonen een bijzonder indrukwekkende middeleeuwse collectie. Er zijn goed geconserveerde wandtapijten, houtsnijwerken, altaarstukken, ivoorstukken, meubilair en glas-in-loodramen te bewonderen.

Er zijn enkele niet te missen hoogtepunten. Het eerste is het wandtapijt Dame à la Licotne, de Dame met de Eenhoorn. Deze serie van zes tapijten dateert uit de Isde eeuwen is waarschijnlijk geweven in de Zuidelijke Nederlanden. Vijf van de tapijten beelden de vijf zintuigen uit en een 6de draagt de mysterieuze naam ‘Aan mijn enige verlangen’. ‘Tast’ wordt uitgebeeld doordat de dame een leeuw aanraakt. Bij ‘Zicht’ kijkt de eenhoorn in de spiegel van de rouw, bij ‘Reuk’ ruikt een aap aan een bloem. Een orgel bepaalt het hoorzintuig en smaak wordt uitgebeeld door enkele dieren die wat te eten krijgen. Wat precies het ‘enige’ verlangen is, is niet met zekerheid te zeggen.

Een tweede hoogtepunt zijn de 21 (van de 28) hoofden van de Koningsgalerij die ooit de Notre-Dame versierden. Omdat werd gedacht dat het om Franse koningen ging – het zijn de koningen van Judea -, werden deze tijdens de Revolutie van de kathedraal gesloopt. Ze zijn bij stom toeval in 1977 teruggevonden bij opgravingen nabij de Opéra Garnier.

En dan is er natuurlijk het Gallo-Romeinse badhuis waarop het Hotel de Cluny is gebouwd. De overblijfselen vormen de best bewaard gebleven herinnering aan de Romeinse aanwezigheid. Het badhuis kende drie baden: Het frigidarium (koud bad), het tepidarium (warm bad) en het caldarium (heet stoombad). Van alle drie zijn overblijfselen te zien. Het frigidarium is zelfs nagenoeg intact gebleven.

img10

Hotel de Cluny: eens een gotisch herenhuis, nu een museum

Adres:
Thermes de Cluny
6, Place Paul Painlevé
75005, Parijs
Tel: +33 (01) 5373 6800

Internet:
Musée National du Moyen Age

Openingstijden:
Geopend van maandag – zondag van 09.15 – 17.45.
Gesloten op dinsdag en tijdens feestdagen.

Entreeprijzen:
Standaardtarief: €5,50
Reductietarief: €4,00
Kinderen t/m 18 jaar: gratis
Groepstarief: €4,00

Openbaar Vervoer:
Metro: Cluny-La Sorbonne, Saint-Michel
RER: Saint-Michel
Bus: 21, 27, 38, 63, 85, 86, 87