Musée de l’Armée

Musée de l’ArméeHet Musée de l’Armée (Legermuseum) bevindt zich in de Église de St-Louis-des-Invalides, die onderdeel is van het Hôtel des Invalides in Parijs.

449px-ShimonosekiCannon

In het museum zijn tentoonstellingen over:
Lodewijk XIV tot Napoleon III
Over de geschiedenis van haar leger en veldslagen en Napoleontische herinneringen in verschillende zalen zoals de:

Vaubanzaal Deze zaal biedt een panorama van de Franse bereden troepen van 1803 tot 1939 en een overzicht de reglementaire troepenwagens (blanke wapens en vuurwapens) in gebruik in het Franse leger vanaf 1680 tot op heden.

Monarchiezalen Deze zalen toten de ontwikkeling van de legers vanaf de Dertigjarige Oorlog tot het einde van de regering van Lodewijk XVI. Behalve de specifieke wapens van het Huis des Konings en enkele persoonlijke voorwerpen van de koning, zijn hier de wapens en uitrustingen van de Franse legers tentoongesteld. De bezoeker kan hier de ontwikkeling volgen van het uniform in de koninklijke legers vanaf het eind van de 17e eeuw.

Revolutie- en Empirezalen De jaren 1789-1815 komen in een twintigtal zalen aan bod. Er wordt met name aandacht besteed aan de Italiaanse en Egyptische veldtochten (waarbij de toekomstige rol van Bonaparte gestalte krijgt, aan de persoonlijke voorwerpen van de keizer (steek en geklede jas) en aan de nagebouwde veldtent in de Boulognezaal. Vervolgens ziet men herinneringen aan l’Aiglon, de keizerlijke Maarschalken en de Keizerlijke Garde. De in het centrum van de Restauratiezaal nagebouwde Longwood-sterfkamer besluit de Napoleontische periode.

Bugeaudzaal Hier wordt aandacht besteed aan de Vaderlandse en Afrikaanse legers tijdens de Juli-monarchie.

Chanzy- en Pelissierzalen Deze zijn gewijd aan het Second Empire. Te zien zijn de Krimoorlog, de Italiaanse veldtocht, de Chinese en Mexicaanse expedities en de Frans-Pruisische oorlog van 1870-1871.
Tweede Wereldoorlog
Deze nieuwe zalen, opengesteld in het jaar 2000, presenteren het conflict van de Tweede Wereldoorlog in zijn nationale en internationale dimensies.

De bezoeker krijgt inzicht in het verloop van de oorlog in Frankrijk, vanaf 1940 tot de Bevrijding van 1944 met de Vichy-regering, het Verzet, het herstel van het Franse leger met de Italiaanse veldtocht en de landingen in Normandië en de Provence. De bevelhebbers Leclerc, Koenig, Juin en de Lattre de Tassigny worden belicht en de dominerende persoonlijkheid van Generaal de Gaulle krijgt alle aandacht. De oorlog wordt getoond met de oorlogshandelingen in Afrika, Rusland en Azië. Van 1945 worden de deportatie, de val van Duitsland en de capitulatie van Japan getoond.
Wapenrustingen uit de Eerste Wereldoorlog

Koning Louis-Philippe van Frankrijk zorgde er in 1840 voor dat het stoffelijk overschot van Napoleon naar Parijs terugkeerde. Op 15 december werd er een staatsbegrafenis gehouden voor de overleden keizer, waarna Napoleon zijn laatste rustplaats in de kelder onder de gouden koepel vond.

Adres:

Hôtel National des Invalides
Esplanade des Invalides
75007, Parijs
Tel: + 33 (01) 4442 3772

Internet:
Hôtel National des Invalides

Openingstijden:
In de winter geopend van 10.00 – 16.45. In de zomer van 10.00 – 17.45.
Gesloten tijdens de feestdagen.

Entreeprijzen:
Standaardtarief: €7,00
kinderen tot 18 jaar: gratis
Reductietarief: €4,50

Openbaar Vervoer:
Metro: Invalides
RER: Invalides
Bus: 28, 49, 63, 69, 82, 83, 87, 92