Musée des Arts Forains

Dit museum gewijd aan de kermis vond hier in de voormalige wijnopslagplaatsen een ideaal kader. De heel grote ruimtes doen erg industriële revolutie’ aan en de kermis die haar hoogtepunt bereikte rond 1900, past er uitstekend in. Tal van draaimolens, winkeltjes en andere attracties met unieke decors, soms heel monumentaal, maar steeds heel gedetailleerd versierd met heldere, naïeve en vaak fantastische afbeeldingen. Je waant je in een droomwereld en je voelt echt opnieuw de magische sfeer van die enorme rondtrekkende voorstellingen en attracties waarbij tot zo’n duizend verschillende beroepen werden uitgeoefend. Het museum zorgt daarenboven ook voor spektakel, Je kunt de molens zelf bedienen en je kunt er zelfs instappen. Vandaar dat een bezoek alleen mogelijk is met begeleiding.

Fietsenpark, Japanse biljart, Duitse schommel met kleine zitjes waarop namen staan als Fritz of  Elke, een schietkraam, het is allemaal even boeiend en mooi om naar te kijken. Daarnaast zijn er nog twee aparte ruimtes. De Salons Ventiens zijn een ode aan de hoofdstad van het carnaval en het straattheater: een Venetiaans palazzo met een balzaal, een Venetiaanse brug en een tochtje in een gondel … allemaal met de nodige zwier en muziek. Het nieuwe rheatre du Merveilleux is geïnspireerd op de rariteitenkabinetten en de ‘Tivoli’s’, de attractieparken uit het begin van de 19de eeuw. De inrichting van dit paleis van zinsbegoochelingen is buitengewoon: de verlichting, de geprojecteerde videobeelden, de optische effecten de perspectieven en de spiegels creëren een heel bevreemdende sfeer in dit heel bijzonder decor. Een wervelend en duizelingwekkend spektakel … Jean-Paul Favand, aan wie we deze opmerkelijke verzameling danken, herinnert ons met dit museum aan de kermis sfeer van het begin van de 20ste eeuw. Een pittoresk en gezellig geheel in het hart van een moderne wijk met flatgebouwen, en vlak bij het palais Omnisports de Paris-Bercy.

Musée des Arts Forains

De volgende voorzieningen zijn aanwezig: Groepsreserveringen, Fotograferen is toegestaan, School activiteiten, Ruimtes te huur,  Parkeerterrein, Voorzieningen voor gehandicapten.

Adres:
53, Avenue des terroirs de France
75012, Parijs
Tel: +33 (01) 4340 1622
Fax: +33 (01) 4340 1689

Openingstijden:
Alleen geopend voor groepen van minimaal 15 personen op afspraak.

Entreeprijzen:
Alleen voor groepen van 15 tot 50 personen €11,50 per persoon

Openbaar Vervoer:
Metro: Cour Saint-Emilion
RER: Javel
Bus: 42, 62