Nieuwjaar in Parijs

Naar Parijs lijkt een van de beste ideeën om het nieuwe jaar mee te beginnen. Het is dan ook een echte aanrader!
Toch zijn er wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. De meeste Parijzenaren eten een uitgebreide maaltijd voordat ze de straat op gaan om vervolgens het nieuwe jaar inluiden door af te tellen.
Dit betekent dat zij eerst thuis , maar meestal uit eten gaan om uitgebreid te dineren. Mocht je ook van plan zijn om naar een restaurant gaan houdt er dan rekening mee dat de restaurant vol zitten en je dus ruim van te voren moet reserveren.. Verder hebben de restaurants speciale Nieuwjaarsmenu’s die toch heel wat duurder zijn dan de normale
prijzen. Hoewel een goede maaltijd koken in je appartement in Parijs ook z’n charme heeft, vind ik het toch wel een must om heerlijk te genieten van de magnifieke franse cuisine in een goed restaurant. Hoe dan mocht je naar Parijs komen en uit eten willen, ruim van te voren reserveren!

Genoeg over het eten, nu het feesten. De meest voor de hand liggende plek is de Champs-Elysées. Loop er met een fles Champagne in de hand naartoe en tel lekker mee af met de Parijzenaren en toeristen. Hier op de meest bekende boulevard van Parijs vind je de best geklede mensen klaarstaan met een fles Champagne om de kurk vervolgens te laten „ploppen” wanneer de klok 12 uur slaat. Om 12 uur zal ook de Eiffeltoren met al haar kracht stralen gedurende ongeveer 30 minuten. Het is verstandig om je op tijd naar de Champs-Elysées te begeven, het openbaar vervoer is overgens wel gratis echter de kans dat je het station haalt waar je wilt zijn is niet zo heel groot.
De metrostations in de buurt van de Champs-Elysées zijn gesloten vanwege het gedrang in de stations, of ze stoppen een paar haltes voordat je er uit wilt. Ook bussen rijden die avond een andere route dan normaal en mijden het gebied rond de Champs-Elysées. Voor de terug reis is het verstandig om je vooraf te orienteren op een metrolijn die wat verder af ligt van de Champs-Elysées, omdat 10 duizenden mede feestgangers ineens dezelfde metro willen nemen als jij, in dit gedrang wil je echt niet staan. Mijn eerste ervaring met nieuwjaar in Parijs was die van millennium (bij de Eiffeltoren) een happening die je nooit meer vergeet, maar ook een nieuwjaars viering op de Champs-Elysées is van een totaal andere dimensie dan thuis voor de buis.

Champagne-Toast

Voor degene die de drukte van de Champs-Elysées willen ontwijken, ga dan naar de Sacré Coeur. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de Parijse skyline met alle pracht en praal van het kleurrijke vuurwerk!

“Bonne Année!”

Adres:
Avenue des Champs Elysees, Parijs 8e.

Openbaar Vervoer:
Metro: Charles De Gaulle Etoile, George V, Franklin Roosevelt 1, 9
Bus: 42, 73, 83, 93