Notre Dame

De Notre-Dame, de kathedraal van Parijs, is gebouwd op een plaats waar zich eerder een vroegchristelijke basiliek bevond en waarin de Romeinse tijd een tempel stond. In 1163 werd tijdens het bisdom van Maurice de Sully met de bouw begonnen.

Allereerst werd het koor opgetrokken. In de loop der tijd volgden het schip en de zijschepen. De voorgevel werd omstreeks 1200 tijdens het bewind van bisschop Eudes de Sully voltooid.

 

De bouw van de torens werd in 1245 gestopt. Ze zijn zoals men kan zien, nooit meer afgebouwd. De architecten Jean de Chelles en Pierre de Montreuil bouwden daarna de kapellen in de zijschepen en het koor.
Omstreeks 1250 werd de zijgevel van het noordelijke gedeelte van het transept voltooid. De bouw van de zijgevel op het zuiden werd echter pas 8 jaar later begonnen. In 1345 was de kerk eindelijk klaar.

In 1793 werd de Notre-Dame bijna gesloopt. Tijdens de Revolutie was de kerk aan de Godin van de Rede toegewijd. In 1802 werd de kathedraal opnieuw ingewijd. Twee jaar later werd Napoleon er door paus Pis VII gekroond. Tussen 1844-1864 werd de kerk door Viollet-le-Duc gerestaureerd.

De Notre-Dame is 130 meter lang, 48 meter breed en 35 meter hoog. De twee niet-afgebouwde torens hebben een hoogte van 69 meter. Je kan op deze torens staan; je hebt een schitterend uitzicht op de stad. De Notre-Dame is aan de buitenkant schitterend versierd.

Zo hebben de drie ingangen allemaal aparte benamingen gekregen. Ze heten van links naar rechts het mariaportaal, het Portaal van het laatste Oordeel en het Anneportaal. Deze ingangen hebben alle bijpassende decoraties.
De Notre-Dame staat ook bekend om haar schitterende ramen. Deze raamrozetten zijn niet allemaal oorspronkelijk, een aantal is gerestaureerd. In de kerk bevinden zich ook enkele schitterende kunstwerken. Zo zijn er vele schilderijen en beelden uit de 17de eeuw. Ook bevindt zich in de schatkamer de Doornenkroon van Christus en het Croix Palatine.

Adres:
6, Place du parvis-Notre-Dame 75004, Parijs

Openingstijden:
Dagelijks geopend van 08.00 – 16.45. In de zomermaanden tot 18.00.
Schatkamer geopend van 09.30 – 17.30, behalve op zondag.
Bezoekje in de toren € 5.00

Openbaar Vervoer:
Metro: Cite 4
RER: Châtelet-Les Halles, Saint Michel-Notre Dame
Bus: 21, 24, 27, 38, 47, 85, 96

4 sterren:
Schitterende kerk, and the place to be.

home-video