Parc Monceau

Parc Monceau is een park in Parijs, gelegen in het VIIIe arrondissement. Het park is eigendom van Filips van Orléans en werd ontworpen door Louis Carrogis, ook wel bekend als Carmontelle.
In het park bevinden zich een aantal folly’s zoals een Egyptische piramide, een colonnade van korintische zuilen, een windmolen. Daarnaast staan er beelden van Guy de Maupassant, Frédéric Chopin, Charles Gounod, Ambroise Thomas en Edouard Pailleron.
Tijdens het tweede keizerrijk kwamen er herenhuizen en elegante avenues rondom het park. Het voormalige koninklijke park werd omgetoverd om te voldoen aan de eisen van de eeuw. Nadat het was gerestaureerd, werden er hekken rondom het park aangebracht en kreeg het zijn uiteindelijke gezicht.

Bezoekers komen het park binnen door 4 monumentale hekken, gemaakt van verguld ijzer door Davioud. Veel decoratieve elementen bestendigen het geheugen van de tuinen ontworpen door Carmontelle, Blaikie en tijdens het Tweede keizerrijk door Alphand en Davioud.
Zoals de piramide van de Hertog van Orléans of meer romantische taferelen zoals de waterval, de bruggen en de grot die werden toegevoegd onder Napoleon III. Afgezien van deze ontelbare werken duiken witte standbeelden van schrijvers en kunstenaars, opgericht aan het begin van de eeuw, op en voegen iets extra’s toe aan de sfeer.
Monceau heeft ook één van de rijkste displays aan bloemen in Parijs. Groepen rozenstruiken en bloemenbedden gedecoreerd met bloemen uit het seizoen brengen de mooie oude bomen goed naar voren. Door de vele speelvelden kan men er vele lokale mensen vinden. In 1769 kocht de Hertog van Chartres één hectare land in het hart van de Monceau vlakte.

1189600_orig

Dit was het bescheiden begin van de domheid van de Hertog. Een paviljoen werd gebouwd in het centrum van een tuin wat later werd uitgebreid tussen 1773 en 1778 tot 12 hectare. In 1860 bedekte het park een veel grotere oppervlakte dan nu het geval is.
De schilder Carmontelle kreeg de taak om een tuin te ontwerpen die alle tijden en plekken samen bracht. Een pittoreske en relaxte sfeer werd gecreëerd met valse ruines en namaak tempels. De invloed van de landschapsarchitect Thomas Blaikie tegen het einde van de 18de eeuw was groot. Hij werkte mee aan het veranderende aanzicht van het park. Hij maakte er een weelderige formele tuin van.
Tijdens de Revolutie werd het park nationaal bezit verklaard en werd het een decor voor feestelijkheden. Tijdens de herstelperiode werd het teruggegeven aan de Orléans familie. In 1852 werd het park in tweeën gesplitst, de ene helft voor de staat en de andere helft voor de Orléans familie. De stad Parijs kocht het park in 1860. Een gedeelte werd een publieke tuin, gemaakt door Baron Haussmann. Deze tuin werd in 1861 geopend door Napoleon III.

Losse feiten
In 1876 heeft Claude Monet het park geschilderd.
De eerste parachutesprong vond plaats in het Parc Monceau.

Adres:
Bd de Courcelles 75008 Paris

Openbaar Vervoer:
Bus: 30, 84
Metro: Monceau (12)