Passerelle des Arts

Deze constructie dateert uit 1804 toen Napoleon, destijds de eerste Consul, wilde dat Parijs een metalen brug zou hebben. Het werd pas later gebouwd en was minder roekeloos dan de Colebrockdale Brug in Engeland, de eerste van zijn soort.

Eigenlijk was het een voetgangers brug, oorspronkelijk met een tol van een paar cent, gebouwd door de ingenieurs Louis-Alexandre de Cessart en Jacques Lacroix-Dillon. De elegantie van de architectuur en grote delicaatheid van de stalen secties maken het een zeldzaam lichtgewicht, verhoogd in relatie tot de steigers.

pont-des-arts-passerelle-des-arts

De naam Pont des Arts komt van de vroegere naam van het Palais du Louvre, of Palais des Arts tijdens het eerste keizerrijk, wat is gelinkt aan het Collège des Quatre-Nations, wat vandaag de dag een instituut is. Het was een echte hangtuin met bloemen, struiken en banken voor de wandelaars.

Alhoewel het in het Tweede keizerrijk werd herbouwd, was de originele structuur van de voetbrug te licht en hielden de negen bogen in de rivier het scheepsvaart verkeer op. Nadat het al verscheidende keren door boten was beschadigd, werd het in 1970 gesloten om veiligheidsredenen.

Tien jaar later, toen het reconstructieontwerp van de architect Luis Arretche werd samengesteld, smeekten historische organisaties om niet met de herbouw te beginnen, omdat het anders het uitzicht van het Louvre zou bederven. De nieuwe voetbrug, gecomplementeerd in 1985, is gemaakt van staal en heeft maar 7 bogen in plaats van 9.
Beplant met struiken, is het nu een ontmoetingsplaats geworden voor kunstenaars die inspiratie vinden in de grootsheid van de plek: het Louvre, het Instituut en het Ile de Cité.

Gebouwd in 1985 op zeven stalen bogen die ondersteuning bieden aan een houten dekking van 11 meter wijd. De steigers en de steunpunten zijn gemaakt van versterkt beton en de gezichten van steen. De originele structuur werd in 1981 gesloopt en dateert uit 1804.

Bijzonderheden:
Ontwerper: Louis Arretche
Constructie datum: 1985
Constructie principes: Een houten dekking van 11 meter breed, ondersteund door zeven metalen bogen.

Adres:
Quai du Louvre
Quai des Grands Augustins
Place de l’Institut
75006, Parijs

Openbaar Vervoer:
Metro: Pont Neuf (7)
Bus: 24, 27, 58, 69, 70, 75