Place de la Concorde

Place de la Concorde is het grootste plein in Parijs en is gelegen naast de Seine en scheidt de Tuilerien af van het begin van de Champs Elysees. Jaques Ange Gabriel, de architect van Louis XV, begon met de bouw in 1754 en deze was af in 1763.

Het plein werd toen Place Louis XV genoemd. Het plein werd gebouwd om er een standbeeld te plaatsen van Louis XV wat was gekregen van Bourchardon. Het plein vormde een achthoek, omgeven door grachten, maar die bestaan niet meer.

Het standbeeld van de ruiter vormt de kruising van twee assen: De Oost-West as van het perspectief van de Tuilerien en de Champs Elysees en de Noord-Zuid as van het perspectief van Rue Royale en de brug die gemaakt is in het verlengde. Het is de grootste prestatie van de Verlichting in de hoofdstad.

Ten tijde van de revolutie werden hier ook de executies van Louis XVI, Marie-Antoinette, Danton, Robespierre en 2800 anderen tussen 1793 en 1795 voltrokken. Men zei dat de geur van het bloed zo sterk was, dat een kudde vee weigerde het plein over te steken.

Na de revolutie werd de naam van het plein een aantal keer veranderd: place de la Concorde, weer place Louis XV, place Louis XVI, place de la Chartre, en weer place de la Concorde om het einde van een moeilijke periode te symboliseren en te hopen op een betere toekomst.

Het plein heeft nog steeds dezelfde karakteristieken als in de 18de eeuw. Het standbeeld van Louis XV, dat was verwijderd tijdens de revolutie, werd vervangen door de Obelisk van Luxor, gedoneerd door de onderkoning van Egypte, Mohamed Ali, aan Louis Philippe.

De obelisk, 22,83 meter hoog en 230 ton zwaar, markeerde de ingang naar de Amon tempel bij Luxor, werd in 1836 geplaatst. Hittorf completeerde de decoratie van het plein tussen 1833 en 1846. De obelisk staat in het centrum van een ovaal en de twee centrumfonteinen zijn uit dezelfde periode.

Op elke hoek van de achthoek staat een standbeeld dat één van de grote steden van Frankrijk representeert: Lille, Strasbourg, Lyon, Marseille, Bordeaux, Nantes, Brest en Rouen. De paarden van Marly, monumentale standbeelden die een groep paarden representeren, zijn te vinden aan het begin van Champs Elysees. De echte zijn in het Louvre. De paarden die hier staan zijn dus kopieën.

Het plein is afgebakend in het noorden door Hôtel Crillon, in het oosten door Jeu de Paume en de Orangerie van de Tuilerien, in het westen door het begin van de Champs Elysees en in het zuiden door de brug van de Concorde, gebouwd door Perronnet tussen 1787 en 1790. Deze brug, die leidt naar Het Bourbon Paleis, is vergroot tussen 1930 en 1932.

Place de la Concorde
75008 Paris, France

Metro: Concorde 1, 8, 12
Bus: 24, 42, 72, 73, 84, 94

home-video